MENIU

Calendar creștin-ortodox. Biserica prăznuiește luni un sfânt important. E cruce roșie

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc luni, 11 aprilie, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, această sărbătoare fiind marcată cu cruce roşie în calendar.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în Bucureşti, pe 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureştilor. La cererea duhovnicului său, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot şi stareţ timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Acestă episcopie funcţiona la Craiova şi fusese mutată în urma incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici in 1857, unde a păstorit până în 1868.

Printre înfăptuirile sale de seamă se numără şi Mănăstirea Frăsinei. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frăsinei o borna: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Aceasta bornă a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire.

Sfantul Calinic a înfiinţat o tipografie în 1861, la Râmnic. Aici a tipărit cărţi de cult şi multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea aşa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitala tipografilor”. A fost îngropat, după dorinţa sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe“.

sursa: crestinortodox.ro

Mai multe articole despre:
Cernica sfantul calinic