MENIU

Calendar creștin-ortodox 2016. Ce sfinți prăznuiesc credincioșii sâmbătă

Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, episcopul Calcedonului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 mai.

S-a făcut monah încă din tinerețe, fiind ales episcop al Calcedonului, datorită înțelepciunii și faptelor lui bune. A păstorit comunitatea creștină în vremea tulburărilor iconoclaste, când la conducerea imperiului era Leon Isaurul (813-820).

Pentru că a mărturisit dreapta credință, a fost surghiunit departe de cetatea episcopală și a murit în exil. După multe suferințe, Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul s-a retras într-o mănăstire din Palestina, și de aici a trecut la Domnul.

Tot în această zi, pomenirea sfintei muceniţe Eliconida.

Această sfintă a trăit pe vremea împăraţilor Gordian şi Filip, şi era din cetatea Vitaliei. Şi a fost prinsă şi adusă la Perinie, ducele Corintului, şi neplecându-se a jertfi idolilor, ci mărturisind pe Hristos Dumnezeu adevărat, a fost supusă la felurite şi grele chinuri; dar scăpând din acestea a mers la capiştea idolilor şi prin rugăciune a surpat la pământ idolul zeiţei Atena, a lui Die şi a lui Asclipie.
După acestea luând stăpânIrea de la Perinie Iustin antipatul, a fost adusă muceniţa şi la acesta, şi neplecându-se a aduce jertfe idolilor, a fost supusă şi de acesta la grele chinuri, din care cu ajutorul Celui de sus, scăpând nevătămată a primit muceniţa moartea prin tăierea capului şi aşa purtătoare de cunună s-a suit la ceruri.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Crescent, Pavel şi Dioscorid.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, care cu pace s-a săvârşit.

sursa: calendar-ortodox.ro

Mai multe articole despre:
credincioşi Sfinţi calendar ortodox