MENIU

25 de ani de la CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI: Zi de sărbătoare la Berlin

CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI. 25 de ani de la CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI: Zi de sărbătoare la Berlin. Berlinul continua sâmbătă festivităţile de sărbătorire a 25 de ani de la demolarea Zidului, pe 9 noiembrie 1989, culminând duminică printr-o mare "sărbătoare populară" care va marca evenimentul istoric ce anunţa Reunificarea Germaniei 11 luni mai târziu, notează Mediafax.

CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI 25 de ani de la CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI : Zi de sărbătoare la Berlin. Primarul social-democrat al oraşului Klaus Wowereit a inaugurat vineri seara instalarea a aproape 6.900 de baloane luminoase care, pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri, "simbolizează (...) urma Zidului" care a tăiat Berlinul în două, a spus el, după care a aprins o secţiune pe unul dintre podurile peste Spree.

25 de ani de la CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI: Ce făcea Angela Merkel când căzut Zidul Berlinului

Atunci când vor fi eliberate duminică seara către cer, pe fundalul Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene (UE), aceste baloane vor oferi "ocazia demolării Zidului a doua oară", a spus Wowereit, aducând un omagiu "persoanelor ucise doar pentru că voiau să treacă acest Zid". "Această a 25-a aniversare este de asemenea o zi de comemorare a victimelor regimului din (fosta Republică Democratică Germană) RDG", a adăugat el.


CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI În paralel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, se află în vizită la Berlin, unde este creditat cu un rol major în Reunificarea Germaniei. "Ar trebui să medităm la lecţiile trecutului", a declarat el într-o vizită la Checkpoint Charlie, unul dintre punctele de control emblematice, între sectoarele american şi sovietic.

Ultimul lider URSS, care urmează să participe sâmbătă la o dezbatere despre reintensificarea recentă a tensiunilor dintre Occident şi Rusia şi să o întâlnească luni pe Angela Merkel, a insistat asupra importanţei relaţiilor germano-ruse. "Atât timp cât sunt bune, totul merge bine şi nu doar pentru cele două popoare", a spus Gorbaciov.

Preşedintele american Barack Obama, de asemenea laureat Nobel, a îndemnat lumea să nu uite lecţia demolării Zidului Berlinului, în contextul în care "acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei" arată că mai este un drum lung de parcurs.