MENIU

Câți români cu credite în franci NU apar în statisticile BNR

<p>Situații hilare la interviuri</p>

Numărul ofiial al debitorilor persoane fizice cu credite în CHF la băncile din România este de 75.412, conform informatiilor de la Centrala Riscurilor de Credit si Biroul de Credit valabile în noiembrie 2014. Băncile au externalizat, însă, un număr semnificativ de credite în franci, iar acestea nu mai apar în statisticile BNR.

BNR estimează că ar fi fost externalizate 23.000 de credite în CHF acordate populației, potrivit unui răspuns transmis de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al instituției către deputatul PNL, Andreea Paul.

Valoarea medie a creditelor în franci existente în bilanțul băncilor este de aproximativ 120.000 lei.

"Incepand cu anul 2010, bancile raporteaza inclusiv date referitoare la soldul creditelor externalizate. Soldul creditelor externalizate ale populatiei era, in noiembrie 2014, de 6,1 miliarde lei, din care 2,76 miliarde aferente creditelor in alte valute decat euro. Nu sunt raportate date privind numarul creditelor in CHF externalizate", se spune în mesajul BNR.

O întrebare justificată adresată de Andreea Paul către BNR, în directă legătură chiar cu numărul real de români împrumutați în franci, este următoarea: "De ce permite BNR bancilor vanzarea catre colectorii de creanta a debitelor neperformante ale consumatorilor, uneori si cu 2% din valoare nominala, in timp ce nu permite stergeri echivalente ale datoriilor consumatorilor?"

Răspunsul BNR: "Cesiunea de creante se efectueaza potrivit prevederilor legale aplicabile. Valoarea la care aceste creante sunt cesionate este rezultatul negocierii dintre cumparatori si institutiile de credit care isi asuma si pierderile corespunzatoare. Modalitatea de recuperare a creantelor neperformante este stabilita de fiecare dintre institutiile de credit. Stergerea datoriei debitorului poate crea hazard moral, insa o astfel de decizie este la latitudinea bancilor, in anumite conditii".