MENIU

Bursele în stare de şoc, Bursa de Valori Bucureşti n-a scăpat de uraganul din Wall Street

Criza financiara la orizont
Pietele asiatice, la pamant

Şcoul bursier din Statele Unite a lovit, joi, bursele europene și asiatice. Acţiunile europene au deschis ziua la cel mai redus nivel din ultimele 20 de lun, potrivit Bloomberg. Şi Bursa de Valori Bucureşti s-a înscris în trend şi a închis cu scăderi. Semnalul declinului a venit de pe Wall Street-ul american. 

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,7% și a atins cel mai mic nivel din ianuarie 2017 și până în prezent. Acţiunile giganţilor petrolieri Total și Shell au pierdut mai mult de 2%, ca urmare a scăderii cotației petrolului Brent.

Şi bursa de la Bucureşti a închis cu scăderi de peste 1% pe majoritatea indicilor.

Indicii majori de acțiuni din Marea Britanie, Regatul Unit, Germania și Franța au scăzut cu mai mult de 1% la începutul tranzacționării, după ce principalul indice al bursei americane, Dow Jones, a scăzut ieri cu peste opt sute de puncte, scrie CNN.

Indicii bursieri din Tokyo până la Hong Kong au pierdut peste 3 procente în cursul furtunii declanșate pe Wall Street. Dolarul s-a devalorizat și el puternic, în rând cu cele mai multe monede de pe piețele emergente.

Cea mai mare scădere de pe bursele asiatice s-a înregistrat în Taiwan (minus 6%), urmată de bursa din Shanghai (minus 4,3%) și cea din Seoul (minus 3,8%).

Bogaţii lumii, loviţi în pli, gaură de 100 de miliarde

Cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au pierdut miercuri 99 de miliarde de dolari, după ce turbulenţele de pe Wall Street s-au extins pe plan global, transmite Bloomberg, citatd de Agerpres.

Este al doilea declin semnificativ înregistrat într-o singură zi în 2018, precedentul fiind înregistrat în februarie, când indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat într-un teritoriu de corecţie, înregistrând un declin de 10% faţă de din ianuarie şi sporind temerile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe, aşa cum s-a întâmplat în urma crizei financiare din 2008.

Bursele americane au plonjat, miercuri, trase puternic în jos de scăderile abrupte ale acțiunilor din sectorul de tehnologie dar și de îngrijorările legate de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor pentru dolar, înregistrând astfel cea mai slabă sesiune din ultimele șase luni.

"Este un cumul de motive: căderea Wall Street, creșterea dobânzilor de intervenție pe termen lung, noi îngrijorări privind relațiile comerciale dintre China și Statele Unite și o atitudine prudentă înainte de anunțarea rezultatelor companiilor", a explicat pentru Bloomberg Juichi Wako, de la Nomura Securities, în Tokyo.

Mai multe articole despre:
burse pieţe financiare