MENIU

Bulgarii introduc chelneri roboți în restaurante. Vorbesc engleză, bulgară, iau comenzi și servesc

Vești utile pentru românii care au de gând să petreacă vacanța pe litoralul bulgăresc vara aceasta. În loc de obișnuitele prezențe ale chelnerilor, turiștii ar putea să fie nevoiți să vorbească cu un... robot.

Vara aceasta, aproximativ 80 de roboți vor lucra pe post de chelneri în unitățile de pe litoralul nordic al Mării Negre. Aceștia pot vorbi engleza și bulgara și au capacitatea de a prelua și servi comenzi.

Sezonul estival pe litoralul nordic al Mării Negre începe între 1 și 15 iunie, a declarat Dimitar Dimitrov, președintele Asociației Filialei de Hoteluri și Restaurante din nord-estul Bulgariei.

"Chiar și la începutul sezonului, problema lipsei forței de muncă rămâne. Ar trebui să subliniez aici că acest lucru este valabil pentru toate profesiile din industrie - de la muncitori generaliști, la valet, la bucătari etc. Problema s-a agravat în cei doi ani de pandemie, în care lucrătorii din ramură au lucrat doar 5-6 luni din 24. În căutarea unui mijloc de trai și a unor condiții mai bune, o mare parte a personalului de serviciu s-a recalificat sau a părăsit țara, orientându-se spre piețele de muncă din străinătate", a explicat Dimitrov conform 24Chasa.bg,citat de StiriDiaspora.

În prezent, numărul de muncitori necesari în regiune este de aproximativ 560, dar în urmă cu zece zile era de 1.600.

"Multe dintre șantiere așteaptă lucrători din străinătate - din Kârgâzstan, Ucraina. Problema este că aceștia primesc vize pentru trei luni, nu există timp pentru instruire. Am alertat Ministerul Turismului, am informații că se lucrează la această problemă - vizele ar trebui să fie de cel puțin 5 luni", a adăugat oficialul bulgar.

"Ne bazăm pe elevii care absolvă școala profesională de turism din Dobrich, dar majoritatea își continuă studiile și aproximativ 20% dintre ei rămân pe piața locală, ceea ce este extrem de insuficient", a adăugat Dimitrov.

Salariile din industrie variază în funcție de poziția ocupată, a menționat el. Spălătorii de vase, personalul de curățenie și alte categorii de personal cu calificare redusă primesc salarii cuprinse între 1.200 și 1.300 BGN brut, în timp ce bucătarii și alte poziții pot câștiga 3.000 BGN sau chiar mai mult. De asemenea, există și indemnizații pentru transport și hrană.

Aceasta este motivația din spatele includerii a aproximativ 80 de roboți în personalul de serviciu al restaurantelor de pe coasta de nord în această vară.

"Vorbim de roboți chelneri care vorbesc limba engleză, iau comenzi, servesc. Vor fi astfel de astfel de persoane în timpul sezonului în Balchik, Kranevo și în alte părți", a mai declarat Dimitrov.