MENIU

Budincă de primăvară! O reţetă simplă şi proaspătă, numai bună de servit în Postul Paştelui

Pentru că suntem în Postul Paştelui şi pentru că primăvara îşi face uşor uşor apariţia în peisaj, v-am pregătit o reţetă simplă şi uşoară de primăvară, mai exact budincă de primăvară.

INGREDIENTE:

  • 1 kg amestec fructe pădure (zmeură, strugurași roșii, coacăze, mure, căpșuni, cireșe, pepene);
  • 150-200 gr zahăr;
  • 100 ml apa;
  • esența de vanilie;
  • felii de pâine.


MOD DE PREPARARE:

Curățați cireșele de sâmburi, strugurașii și coacazele de codițe. Spălați separat toate fructele. Într-o oală puneți apa, zahărul și cireșele. Lăsați la fiert până se topește zahărul. Adăugați strugurașii și coacazea (și căpșuni dacă folosiți) și mai lăsați la fiert 2 minute. Adăugați zmeură (și mure dacă aveți) și esența de vanilie, amestecați și stingeți focul. Puneți fructele într-o sită aseazata deasupra unui vas în care să se scurgă sucul. Lăsați așa până fructele ajung la temperatură camerei.

În acest timp decupați felii de pâine în funcție de ce variantă alegeți:

1. Varianta cupolă: folosiți un bol de supă, sau alt vas asemănător cu o cupolă pe care-l tapetați cu folie de plastic (nu că mine care am uitat și apoi am scuturat de numai la budincă să iasă din form). Tăiați o felie de pâine care să se potrivească cu fundul vasului. Apoi tăiați dreptunghiuri de pâine cu care să tapetați pereteii vasului de jur împrejur, cât mai strâns posibil. Însiropați feliile de pâine și tapetați interiorul vasului cu ele. În interior umpleți cu fructe scurse de suc. Acoperiți vasul cu folie de plastic, deasupra așezați un vas care să între perfect în bol și apoi așezați o greutate deasupra.

2. Varianta în straturi: folosiți un vas rotund sau dreptunghiular pe care-l tapetați cu folie de plastic. Decupați felii de pâine după formă vasului. Numărul feliilor de pâine depinde de cât e vasul de înalt și câte straturi vreți să faceți, eu am folosit doar 2 felii. Pe fundul vasului puneți un strat de fructe, apoi o felie de pâine însiropata, apoi iar fructe… și tot așa straturi alternative până se umple vasul, ultimul strat fiind pâine însiropata. Acoperiți vasul cu folie de plastic, aseazati o farfurie care să între perfect în vas și apoi așezați o greutate deasupra.

Dați budincala frigider minim 8 ore, maxim 24 ore. Sucul rămas puneți-l la frigider. După aceea luați greutățile de deasupra și folia și apoi răsturnați budincă pe o farfurie. Scoateți budincă din forme doar în momentul servirii, nu-și va păstra formă prea mult timp! Serviți cu suc de pe fructe și câteva fructe de pădure proaspete că decor (în variantă cupolă) sau simplă în variantă în straturi. Puteți pune alături și frișcă sau înghețată.

Poftă bună!