MENIU

Haosul din București i-a scos pe oameni în stradă. Protest în Prelungirea Ghencea

Locuitorii din Prelungirea Ghencea din București au ieșit sâmbătă în stradă, sătui de promisiunile neoronarte ale edililor pentru amenajarea zonei.

Un nou bulevard s-a inaugurat, astăzi, în Capitală! Este șoseaua Păcălelilor. Sau Prelungirea Ghencea, cum apare pe harta Bucureștiului. Drumul cel mai aglomerat din oraş unde, de 4 ani, oamenii protestează pentru că nu au trotuare, există o singură bandă pe sens. Si aia, plină de gropi. Motiv pentru care astazi, peste 1.000 de oameni au protestat, din nou! 

 

Oamenii vor sa aiba o strada cu patru benzi şi trotuare, asa cum au promis toți primarii bucureşteni din ultimii 11 ani pentru a scăpa de praf şi de noroi.

Pe o parte a baricadei sunt șoferii și pietonii sătui de noroi, gropi și aglomerație, însă, în cealaltă tabără, sunt cei care au construit foarte aproape de drum iar acum nu vor să fie expropriați. Nu fără un preț corect...

În timp ce lărgirea Prelungirii Ghencea se lasă mult aşteptată, Primăria Sectorului 6 nu are absolut nicio reţinere în a elibera autorizaţii de construcţie pentru extinderea ansamblurilor rezidenţiale din zonă.

Prelungirea Ghencea - Centură este una dintre cele mai aglomerate părți ale Capitalei. Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat, la începutul săptămânii, că a început procedura de semnare a contractului pentru pasajul de la Domnești. Oamenii spun însă că pasajul ar rezolva doar parțial problema, fiind nevoie și de lărgirea drumului la patru benzi.

Protestul a început la ora 11.00, fiind prezenţi aproximativ o mie de oameni, unii însoţiţi şi de copii.

"Le cerem să-şi facă treaba: să urgenteze lărgirea şi pasajul, să prezinte public un calendar concret al etapelor şi al alocărilor bugetare. Între timp, să ia măsuri pentru siguranţa circulaţiei în zonă: să facă trotuare, să marcheze trecerile de pietoni şi să asigure dirijarea circulaţiei în intersecţia cu str. Valea Oltului şi cu Şoseaua de Centură. Proiectul ,,Supralargire Prelungirea Ghencea – Domneşti’’, votat de Consiliul General al Capitalei în 2006, este amânat de 10 ani şi, în ciuda promisiunilor primite de la autorităţi, nici anul ăsta nu e sigur că vor începe lucrările. Ştim de la Primăria Capitalei că încă nu a fost finalizat proiectul tehnic, nu au fost finalizate măsuratorile limitei administrative dintre Bucureşti şi Ilfov, nu au fost finalizate exproprierile, nu a fost lansată licitaţia pentru lărgire. De asemenea, licitatia pentru proiectul CNAIR ‘’Pasaj suprateran pe drumul judeţean DJ 602 Centura Bucureşti Domneşti’’ a durat aproape 2 ani şi a fost câştigată în final de o firmă aflată în insolvenţă", scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Primăria Municipiului București a precizat, sâmbătă, că au început lucrările de amenajare a Șoselei Prelungirea Ghencea, în prezent efectuându-se reparații ale carosabilului, marcări ale trecerilor de pietoni și urmează să se amenajeze trotuarele.

"După aproape zece ani, timp în care autoritățile centrale și locale nu au reușit să rezolve conflictul de trafic din zona Prelungirea Ghencea, reușim să urnim lucrurile, astfel încât cetățenii din această zonă să poată circula civilizat. Până la actualizarea documentațiilor necesare demarării obiectivului de investiții, am solicitat Administrației Străzilor să amenajeze trotuarele de pe șoseaua Prelungirea Ghencea, să remedieze deficiențele din carosabil și să marcheze trecerile de pietoni. Este un prim pas spre normalitate. Așa cum știți, în proiectul de buget pentru anul 2017, Primăria Municipiului București a alocat suma de 5 milioane de lei pentru obiectivul de investiții Penetrație Prelungirea Ghencea — Domnești", afirmă primarul general Gabriela Firea, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Primarul Capitalei explică, în comunicatul citat, că suma a fost alocată pentru întocmirea unui nou studiu de fezabilitate și a unui Plan Urbanistic Zonal, care să corespundă situației actuale din teren, având în vedere că zona s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

"În urma demersurilor Municipalității, acest proiect va fi inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București — Ilfov 2016 — 2030", se precizează în comunicat.

Sursa citată menționează că, la inițiativa primarului general, săptămâna trecută, a avut loc o ședință de lucru la care au participat toți factorii decizionali, responsabili cu identificarea unor soluții pentru decongestionarea traficului din zona Prelungirea Ghencea. În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenți și membri ai Asociației 'Inițiativa Prelungirea Ghencea', reprezentanții actualei administrații au dat asigurări că vor face toate demersurile pentru deblocarea conflictului de trafic din zonă, se arată în comunicat.

Potrivit PMB, în data de 22 martie a început marcarea trecerilor de pietoni și au fost demarate lucrări de reparații pe porțiunile unde au apărut gropi. De asemenea, până la supralărgirea șoselei, a fost găsită o soluție provizorie pentru siguranța pietonilor: vor fi construite trotuare (cu o garanție de patru ani), pe o lungime de 3 km, până la limita administrativă cu județul Ilfov. Trotuarele vor avea o lățime de 1,5 m, astfel încât să permită și circulația bicicletelor. Construirea acestora va începe în luna aprilie și va dura aproximativ o lună și jumătate, se arată în comunicatul PMB.

În paralel cu proiectul Municipalității, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va realiza un pasaj suprateran peste Centura Capitalei și calea ferată care include o lucrare cu un giratoriu suspendat ce ar trebui să fluidizeze circulația rutieră în zona intersecției dintre ieșirea din Capitală spre Domnești, dinspre Prelungirea Ghencea, și centura Capitalei, unde, în prezent, se creează frecvent ambuteiaje, se mai precizează în comunicatul PMB.

Mai multe articole despre:
protest Bucureşti prelungirea Ghencea