MENIU

Boris Johnson, foarte aproape de un Acord BREXIT

Premierul britanic, Boris Johnson, este pe punctul de a ajunge la un acord cu UE în privința Brexitului, după concesii privind granița irlandeză, potrivit unor surse politice citate de „The Guardian”. Miercuri ar putea fi publicată o schiță a Acordului. 

Premierul britanic pare a fi pe punctul de a ajunge la un acord privind Brexitul, după ce a făcut concesii majore legate de solicitările Bruxellesului privind granița irlandeză, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro.

Un draft al tratatului ar putea fi publicat miercuri dimineața, potrivit surselor citate.

Cele două echipe de negociatori ar fi agreat , în principiu, crearea unei granițe vamale în Marea Irlandei.

Săptămâna trecută, Johnson s-a întâlnit cu omologul său irlandez Leo Varadkar pentru a discuta moduri de rezolvare a problemei spinoase a frontierei irlandeze, după ce Londra a prezentat noi propuneri pentru înlocuirea aşa-numitei clauze de "backstop" din prezentul proiect de acord.

Pe de altă parte, liderii europeni i-au comunicat lui Boris Johnson că nu mai există nicio cale „practică sau legală” prin care să mai poată fi găsit un acord pe Brexit până joi, atunci când va începe summit-ul UE de la Bruxelles, relatează The Independent

Boris Johnson voia, însă, să prezinte un eventual acord obţinut în faţa sesiunii speciale parlamentare de sâmbătă, dar acum nu mai există nicio şansă pentru asta, conform oficialilor europeni

Boris Johnson a declarat public în mai multe rânduri că nu va mai cere o amânare a Brexitului dincolo de 31 octombrie deşi există o lege votată în Parlamentul de la Londra care îl obligă să facă acest lucru dacă un acord nu este obţinut în timp util.

În lipsa unui acord între Londra şi UE până la 19 octombrie, o lege votată în septembrie îl obligă pe premierul britanic Boris Johnson să solicite o amânare de trei luni a Brexitului.

 

știre în curs de actualizare

 

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie acord UK Brexit Johnson