MENIU

Bomba-burete, noua armă secretă a Israelului împotriva tunelurilor Hamas. Cum funcționează?

Israelul va folosi, în încercarea de a bloca rețeaua de tuneluri săpate de Hamas sub Fâşia Gaza, o nouă armă, așa-numitele „bombe burete”, un dispozitiv chimic care produce o explozie de spumă ce poate bloca tunelurile.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au testat „bombele burete” , care nu conţin explozibili, dar sunt folosite pentru a bloca ieşirile sau intrările în tuneluri pe unde pot scăpa militanţii. Ele creează o explozie bruscă de spumă, care se extinde rapid şi apoi se întăreşte, arată The Telegraph, conform News.ro.

Armata israeliană n-a oferit informaţiile despre aceste arme, dar soldaţii săi au fost văzuţi desfăşurând aceste dispozitive în timpul unor exerciţii din 2021. Armata a simulat atunci un sistem de tuneluri la baza militară Tze'Elim, în apropiere de graniţa cu Gaza.

 

Trupele israeliene prefigurează lupte sângeroase prin tunelurile cunoscute sub numele de „metroul din Gaza”, atunci când îşi vor lansa anunțata invazie terestră. Se crede că reţeaua de tuneluri Hamas are o lungime de sute de kilometri şi este plină de capcane. Este locul în care Hamas ţine mulţi dintre cei peste 220 de ostatici israelieni şi străini şi unde liderii grupării își imaginează că pot supravieţui.

Bomba burete poate provoca orbirea

„Bomba burete” i-ar feri pe soldaţi să cadă într-o ambuscadă pe măsură ce avansează în reţeaua de tuneluri, închizând breşe prin care Hamas ar putea ataca. Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, arma este periculoasă și pentru cei care o manipulează, iar unii soldaţi israelieni şi-au pierdut vederea din cauza manipulării greşite a amestecului.

Ultima tentativă majoră de distrugere a sistemului de tuneluir din Gaza a avut loc în timpul Operaţiunii Protective Edge din 2014, dar reţeaua a fost reconstruită de atunci.

Comandanţii militari din cadrul IDF trebuie să decidă dacă vor să facă structurile inutile, turnând beton, de exemplu, aşa cum au făcut cu tunelurile săpate de Hezbollah în nordul ţării.  Răspunsurile militare „normale” la tuneluri, de a folosi explozibili pentru a le distruge sau de a le inunda pentru a le face inutile, probabil că nu sunt practice, mai scrie The Telegraph, conform News.ro.

Mai multe articole despre:
bomba burete israel hamas anti tunel teroristi