MENIU

Specialiştii din România, alertaţi de BOMBA CU HIDROGEN testată de coreeni. Cât de PERICULOASĂ ESTE

Japonia și Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear. Specialiştii din România spun că vestea a fost primită cu mare îngrijorare şi că bomba de 100 de kilotone ar putea să şteargă de pe suprafaţa pământului un oraş de un milion de locuitori.

Phenianul a anunţat, duminică, faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi că aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de Coreea de Nord, informează CNN.

Bomba cu hidrogen, cea mai importantă armă de distrugere în masă

Ion Chiosilă, vicepreşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie, a explicat la REALITATEA TV care sunt efectele acestui test, dar şi ce înseamnă bomba cu hidrogen.

"Este cea mai importantă armă de distrugere în masă, numită şi termonucleară şi are la bază fuzionarea, unirea atomilor uşori de hidrogen greu sau de uteriu. Comparativ cu bomba atomică, clasică pe bază de spargere a nucleelor grele de uraniu 235 sau de plutoniu 239 este mult mai distructivă. Degajă şoc foarte puternic, urmat de cutremure, urmat de distrugere de circuite electromagnetice. În funcţie de altitudinea unde are loc explozia, cea de la suprafaţa solului este mult mai periculoasă prin distrugerile locale de clădiri, dozele de iradiere destul de mari afectează viaţa", a declarat specialistul la REALITATEA TV.

Bomba testată de coreeni, mai puternică de cinci ori faţă de cea de la Hiroshima şi Nagasaki 

Ion Chiosilă a explicat că bomba 100 de kilotone ar putea distruge un oraş de un milion de locuitori. Acesta a dat ca exemplu cazul Hiroshima şi Nagasaki, unde bombele atomice au fost de doar 10 - 20 de kilotone. "De cel puţin cinci ori mai puternică. În baza efectelor s-a determinat indirect puterea armei respective. Testele termonucleare pot să ajungă la 1000 de kilotone",a declarat Ion Chiosilă la REALITATEA TV.

Specialiştii din România, îngrijoraţi

Specialistul a spus că efectul acesteia ar putea fi distrugeri de clădiri, incendii, iradierea populaţiei. "La Hiroshima au fost câteva sute de morţi şi decese ulterioare. Dacă nord-coreenii au reuşit să pună la punct racheta balistică ar putea ajunge în SUA", a precizat specialistul.

Specialiştii privesc cu mare îngrijorare aceste evenimente, având în vedere "escaladarea testelor cu arme nucleare care sunt cele mai distrugătoare de vieţi omeneşti prin moarte directă cât şi prin bolile ulterioare - cum ar fi sindromul acut de iradiere".

Coreea de Nord a confirmat că a testat o bombă cu hidrogen. Cutremur puternic de 6,3 grade