MENIU

Bomba cu ceas din bugetul României, deconspirată de șeful Consiliului fiscal

<p>Salarii nesustenabile</p>

Valul de decizii cu substrat electoral luate de Executivul condus de Victor Ponta, care culminează cu majorările semnificative de salarii din sectorul bugetar, vor avea un efect de bumerang asupra economiei începând de anul viitor.

Deficitul bugetar va depăși 4% anul viitor, iar factura de salarii în sectorul bugetar poate deveni din nou nesustenabilă, spune Președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru.

"Practic, am reversa cea mai mare parte a ajustărilor făcute în ultimii ani. Pare că presiunea pe creşterea numărului de salariaţi a început să avanseze, context în care ne putem aştepta ca, dacă creşterile de salarii din sectorul bugetar vor fi ample, să discutăm de o factură de salarii în sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabilă", a spus Dumitru.

Acesta spune că impactul bugetar al salariilor suplimentare, dacă s-ar aplica o convergenţă către noile salarii de 60%, este de 5,5 miliarde lei, peste 2% din PIB.

"Pe partea de salarii, impactul din Codul Fiscal, aşa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai creşte salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creşterile potenţiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenţionează să o aprobe", a declarat joi Ionuţ Dumitru, la o conferinţă organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Dumitru a punctat că nu e momentul potrivit de a creşte deficitul bugetar, mai ales că datoria publică a României, situată la 40% din PIB, nu este deloc mică, scrie Mediafax.

"Sunt mai mult de doi ani în care consumul a crescut mai repede decât PIB, pe când investiţiile performează slab. Consumul a crescut deja peste rata ofertei. În plus, creditarea a început să crească, evoluţia şi dinamica creditelor noi e foarte alertă, vorbim de o creştere de peste 30%, dinamica fiind dată de creditele în lei, cu cea mai mare creştere a creditului de consum. Dacă adăugăm creditul ipotecar prin Prima Casă, vorbim de o creştere de 60% de la începutul anului, deci avem o dinamică foarte mare în zona de consum", a mai spus Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a reiterat ideea că problema cea mai mare rămâne în zona investiţiilor, în special în cea a investiţiilor publice, unde se va înregistra o scădere şi în acest an, ceea ce afectează serios competitivitatea României.

Autorităţile trebuie să se concentreze pe infrastructură, care plasează România "extrem de prost" în orice clasament, la fel de neglijate fiind şi sectorul educaţiei primare şi al sănătăţii.

Mai multe articole despre:
Ionuţ Dumitru salarii bugetari Consiliul Fiscal