MENIU

Bolnavii incurabili, la reevaluare. Noul ordin de ministru schimbă criteriile de încadrare

400 de români ai nimănui. Este vorba de cei care suferă de fibroză chistică, majoritatea copii, o boală degenerativă care nu se vindecă niciodată. Bolnavii sunt puși pe drumuri an an de an, pentru reevaluare, deși boala este incurabilă. Incompetența unor funcționari din Ministerul Sănătății este la fel fără speranță. Le-au promis bolnavilor însoțitori și că vor fi scutiți de drumuri, însă unii dintre aceștia vor rămâne și fără ajutorul lunar de 1.000 de lei. 

Noul ordin de ministru schimbă criteriile de încadrare în grad de handicap pentru cei care suferă de fibroză chistică. Dacă până acum erau considerați grav bolnavi, lucrurile nu vor mai fi la fel de clare în viitor, deși au nevoie permanentă de îngrijire.

Se vor prezenta în continuare, anual, la evaluări, deși boala este incurabilă, iar unii dintre ei vor pierde chiar și ajutorul primit. În aproape toate cazurile, părinţii şi-au lăsat serviciul şi au devenit însoţitori. Părinţii au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii şi spun că nu se vor opri până când ordinul nu va fi modificat.


Deși fibroza chistică este o boală degenerativă care le afectează copiilor toate organele, cei mici sunt plimbaţi an de an prin faţa comisiilor. 


Georgeta are doi copii care suferă de fibroză chistică. La o săptămână după modificarea ordinului, s-a prezentat cu cei mici în fata comisiei care trebuia să le prelungească dreptul la însoţitor. 


De la minister, răspunsurile nu au fost mai încurajatoare. 

Reporterii Realitatea TV au încercat să obţină un punct de vedere de la reprezentanţii ministerului Sănătăţii, însă aceştia au refuzat să comenteze subiectul.

 
Mai multe articole despre:
sănătate bolnavi reevaluare