MENIU

Bolnavii din spitale riscă să facă foamea. Majorarea facturilor poate duce sistemul în colaps

Foto: arhivă

Sistemul medical din România este în plină criză, iar asigurarea hranei pentru bolnavii internați în spitale este pusă în pericol din cauza scumpirilor uriașe. În cazul în care valul de scumpiri va continua, managerii se tem că nu vor putea asigura hrana pacienților cu suma oferită de stat decât dacă vor micșora porțiile.

În prezent, alocația zilnică de hrană pentru un pacient este de 22 de lei, dar ca urmare a scumpirilor accelerate din ultimele luni și, în special, odată cu pornirea sistemelor de încălzire, există riscul ca aceste sume să nu mai poată fi decontate de Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate.

 

Potrivit Realitatea Plus, managerii unităților sanitare fac eforturi uriașe pentru a se descurca cu sumele de bani, fără a fi nevoiți să reducă porțiile. De altfel, unii pacienți își suplimentează meniul cu produse aduse de acasă de către familie.

 

Surse din sistemul sanitar au precizat pentru Realitatea Plus că mai multe companii de catering care furnizează alimente au cerut instituțiilor spitalicești să renegocieze valoarea contractelor, invocând faptul că prețurile unor alimente s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Într-o situație extrem de dificilă se află bolnavii cu afecțiuni precum HIV/SIDA sau diabet, care necesită o alimentație specială și care au și o alocație zilnică de hrană mai mare, în valoare de 33 de lei. Chiar și așa, însă, suma este insuficientă.

Mai multe articole despre:
bolnavi spitale hrana foame facturi criza