MENIU

BOLNAVII CANCER, la mâna destinului! ADEVĂRUL despre medicamentele compensate

BOLNAVII CANCER, la mâna destinului! ADEVĂRUL despre medicamentele compensate

Bolnavii de cancer din România beneficiază de tratamente neadecvate, avertizează dr. Marius Geantă, cofondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină. Situaţia este, în opinia acestuia, o consecinţă a faptului că lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008.

Tratamentele disponibile în prezent bolnavilor de cancer sunt unele din generaţia veche, ceea ce înseamnă că viaţa bolnavilor de cancer este la mâna destinului. "În prezent, pacienţii din celelalte ţări europene beneficiază de terapii personalizate şi de medicamente inovative, tratamente care nu sunt disponibile şi pacienţilor români din cauză că autorităţile nu au actualizat lista de medicamente compensate", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
 
Profilul genetic este decisiv
 
Potrivit doctorului Geantă, în alte ţări, unde se aplică terapia personalizată, rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer este mai crescută chiar şi când aceştia se află în metastază. "Ei selectează mai bine pacienţii când prescriu tratamentul şi îl dau ţintit pentru că boala este identificată pe profilul genetic. Mai mult, metoda terapiei personalizate elimină pacienţii pentru care nu este eficient un anumit tratament. Astfel, nu pierde bani nici sistemul şi nici bolnavul nu suportă efectele secundare ale unui tratament fără eficienţă", explică dr. Geantă.

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro
Mai multe articole despre:
bolnav tratament cancer medicament