MENIU

Bode, despre certificatele de vaccinare false vândute pe internet: "Este o anchetă în curs. Infractorii și infracționalitatea evoluează foarte mult"

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat în această dimineață că  infractorii și infracționalitatea evoluează foarte mult și că, în pandemie, vom mai avea situații în care infractorii vor încerca să profite.

„Sigur că noi suntem atenți la aceste noi infracțiuni care apar pe plaja infracțională din România. Acolo este o anchetă în curs, concret pe cazul prezentat de dumneavoastră, și cu siguranță lucrăm să îl identificăm în cel mai scurt timp posibil pe cel care a încercat să vândă certificatul COVID. (...) Infractorii și infracționalitatea evoluează foarte mult. Cu siguranță vom mai avea astfel de situații. Avem în lucru și alte activități despre care vom vorbi când vom avea primele rezultate”, a declatat Bode, pentru un post TV.

Reamintim că mai mulți medici au tars recent un semnal de alarmă legat de apariția cazurilor false de vaccinare anti-COVID-19. În ultimele zile, mai multe persoane care susțineau că au fost vaccinate împotriva coronavirusului au ajuns în spitalele din Timișoara în stare foarte gravă. Nu este primul caz de acest fel. După cazurile din județul Alba din luna iulie, la câteva zile de la oficializarea circulației în spațiul UE pe baza certificatului de vaccinare, la începutul lunii august, și la Arad a fost semnalată o astfel de situație. Un bărbat întors din străinătate a prezentat un certificat fals de vaccinare pentru a evita carantina. 

Poliția a deschis dosar penal in rem pentru fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor. Culmea este că tocmai medicii de familie sunt suspectați că ar declara că au vaccinat pacientul, în general cu o singură doză, deși nu s-a întâmplat așa ceva.

Șeful campaniei de vaccinare anti-Covid, mediul militar Valeriu Gheorghiță, a reacționat chiar zilele acestea la acest scandal, afirmând că oamenii care-și cumpără certificate false de vaccinare sunt cei care nu respectă măsurile de prevenţie şi, eventual, răspândesc boala, expunându-i riscului și pe cei din jur. Ceea ce astfel de oameni nu realizează este că se expun pe ei înșiși, inclusiv riscului de a muri, a arătat Gheorghiță.