MENIU

Boala, ultima salvare a politicienilor corupți. Cum se îmbolnăvesc aleșii peste noapte în închisoare

Lupta anticorupție tot mai intensă din ultima perioadă este un medicament miraculos pentru politica românească și nu numai. Se pare că și politicenii care comit fapte ilegale se bucură de acest leac magic. Puși după gratii, aceștia descoperă că suferă de tot felul de boli, afecțiuni inexistente sau “greu de diagnosticat” în perioadele în care furau și se credeau intangibili.

Politicul corupt, aflat după gratii, se zbate ca un pește pe uscat să își recâștige libertatea, atât de prețioasă acum, prin tot felul de strategii, ce pot fi numite cu ușurință, în unele cazuri, bufonerii. Cel mai des motiv invocat în cererile de eliberare este sănătatea.

Pare că, odată ajunși în cușcă, au mult mai mult timp să se gândească la stările lor de sănătate și, ca atare, după un control medical “amănunțit”, ajung să fie diagnosticați cu tot felul de boli apărute peste noapte sau de existența cărora nu erau conștienți.

Sorin Oprescu

Cel mai recent caz de astfel de “bolnăvită cronică și subită” îl are ca personaj principal pe Sorin Oprescu, edilul suspendat al Capitalei. Avocații acestuia au cerut, pe 2 octombrie, avizul pentru ca primarul suspendat să fie supus unor analize medicale. Asta după ce, au spus avocații, ar suferi de 12 afecțiuni, iar unele dintre ele, apărute după ce edilul a fost arestat, ar fi de natură cronică și i-ar pune viața în pericol.

Pe 14 ocombrie, Sorin Oprescu a fost transportat la Centrul Oncologic Fundeni pentru a fi supus unor investigații medicale în legătură cu suspiciunea că ar avea cancer. Avocații edilului suspendați susțineau că acestuia i-ar fi fost depistat un nodul la plămân. Oprescu suferă de diabet și de o boală cardiovasculară, fiind supus și unei coronarografii, afecțiuni diagnosticate înainte de a fi pus după gratii.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv în data de 6 septembrie de Tribunalul București, fiind acuzat de luare de mită. Ulterior, pe 30 septembrie, procurorii DNA au cerut prelungirea arestului preventiv în cazul edilului suspendat, cerere acceptată de Tribunalul București. Pe 6 octombrie, Curtea de Apel București a respins definitiv cererea primarului de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau cu arest la domiciliu.

În data de 26 octombrie, procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele lui Sorin Oprescu pentru spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat și au pus sechestru pe un imobil și un teren al acestuia, dar și un alt imobil al iubitei sale, pentru a se recupera prejudiciul de 3,6 milioane de lei.

Procurorii au arătat că, în data de 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil de la SC Green Line Construct, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Pietroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat, astfel, activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

Adrian Năstase

Cine poate uita celebrul caz al fostului premier Adrian Năstase? Cine poate uita celebra noaptea în care Adrian Năstase a fost scos pe targă din locuința sa de pe strada Zambaccian de medici? Și cine poate uita celebrul fular Burberry, înfășurat la gâtul fostului premier pentru a acoperi rana făcută de glonțul plecat din revolverul Smith&Wesson, calibrul 38 special, după ce Năstase a apăsat trăgaciul încercând să se sinucidă?

Miercuri, 20 iunie 2012. Adrian Năstase este condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul Calității”, în care este acuzat de luare de mită și șantaj. Mai exact, fostul prim-ministru este acuzat că și-a finanțat campania electorală din 2004, când a candidat la președinție, din taxele plătite de firmele care s-au înscris în concursul „Trofeul Calității”

Miercuri seara, 20 iunie 2012. Doi ofițeri de poliție ajung la locuința lui Adrian Năstase pentru a pune în executare mandatul și a-l aduce la penitenciar. Fostul premier îi roagă să îl lase să-și ia cu el niște cărți din bibliotecă. Ajuns în biroul său, scoate revolverul Smith&Wesson, calibrul 38 special, și și-l îndreaptă spre cap în încercarea de a se sinucide. Polițistul care îl însoțește reacționează instant și îi salvează viața. Năstase se împușcă în zona gâtului. E scos pe targă de medici, rana fiind acoperită de fularul Burberry, și transportat la spitalul Floreasca.

Joi, 21 iunie 2012. Adrian Năstase este supus unei operații. Intervențiile de chirurgie vasculară sunt efectuate de medicul Șerban Brădișteanu, iar cele de chirurgie plastică și reparatorie, de Ioan Lascăr. Operația se încheie cu succes după 60 de minute. Fostul premier rămâne în spital 14 zile.

Marți, 26 iunie 2012. Medicul Șerban Brădișteanu, adjunctul directorului Direcției Generale de Poliție București și cei doi ofițeri care au mers să-l aresteze pe Adrian Năstase sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului. În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că cei patru, prin atitudinea lor, au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei fostului prim-ministru.

Monica Ridzi

Cazul Monicăi Ridzi este varianta feminină a cazului lui Sorin Oprescu, în ceea ce privește problemele medicale. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a fost condamnat definitiv, în 16 februarie 2015, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

Aflată în arest, Monica Ridzi a solicitat de mai multe ori să îi fie întreruptă executarea pedepsei pentru că suferă de numeroase afecțiuni medicale, printre care tombofilie și leuconeutropenie. În luna mai a acestui an, ea i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să o grațieze. În susținerea cererii de grațiere, fostul ministru a depus mai multe documente, între care și o dovadă că suferă de o boală hematologică, iar din cauza imunității scăzute, orice infecție pe care ar putea să o ia în penitenciar i-ar putea fi fatală.

Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condițiile în care stau deținuții, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit și că pentru un om bolnav ca ea condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

Romeo Stavarache

Luni, 3 noiembrie 2014, primarul suspendat al municipiului Bacău Romeo Stavarache, aflat în arest la domiciliu pentru fapte de corupție, a ajuns la spital pentru noi investigații mediale pentru problemele cardiace de care suferă, primind acordul instanței în acest caz.

Aflat de două luni în arest la domiciliu, Romeo Stavarache a ajuns pentru a doua oară la spital pentru a-și rezolva problemele de sănătate pe care le are și care, conform avocaților săi, s-au agravat pe peroada cât a fost în arestul preventiv al Poliției Județene Bacău.

Primarul suspendat al municipiului Bacău este acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită, în valoare de peste 2,3 milioane de lei.

Sorin Apostu

Un alt edil care a fost lovit de boală pentru că a fost pus după gratii este Sorin Apostu, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca. În data de 30 ianuarie, avocatul acestuia a susținut că starea de sănătate a lui Apostu “s-a înrăutățit din cauza condițiilor inumane din penitenciar”.

Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și primire de foloase necuvenite.

Gheorghe Ștefan “Pinalti”

Cerere de eliberare din arest pe caz medical a depus și Gheorghe Ștefan, primarul suspendat din Piatra Neamț, în data de 18 februarie 2015, aflat în arest preventiv în dosarul Microsoft. Motivele invocate: operație la coloana vertebrală și rezolvarea altor probleme medicale.

Pe fondul problemelor medicale, Gheorghe Ștefan a cerut clemență în dosarul de corupție în care este cercetat penal de DNA. În ultimii ani, Pinalti s-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate. Au circulat zvonuri potrivit cărora acesta ar fi suspect de cancer la colon, însă edilul a negat acest diagnostic, dar a recunoscut că are probleme cu fierea și cu stomacul. Totodată, Gheorghe Ștefan a ajuns pe masa de operație, la jumătatea lunii februarie 2015, atunci când a fost operat de ulcer, la o clinică privată din Capitală.

Primarul suspendat din Piatra Neamț este acuzat de trafic de influență și spălare de bani în dosarul Microsoft.