MENIU

Boala parodontală. Ce este și cum se tratează

Boala parodontală. Ce este și cum se tratează

În salivă există milioane de bacterii per mililitru, care formează, împreună cu glicoproteine și defiriți produși de metabolism, placa bacteriană/biofilmul dentar, ce se înfățișează precum o peliculă aderentă, atât supragingival (pe suprafețele dentare, în șanțuri și fosete, pe mucoasa linguală, palatinală și bucală), cât și subgingival (în pungile parodontale, în șanțurile gingivale).

Lipsa unui periaj adecvat poate determina, în timp, transformarea plăcii în tartru. Spre deosebire de placa dentară, este vizibil cu ochiul liber pe suprafețele dentare și poate fi înlăturat prin detartraj și periaj profesional realizat în cadrul vizitei la medicul dentist.

Bacteriile de la nivelul gingiei pot provoca inflamarea și sângerarea acestei, afecțiune numită “gingivită”. Netratată, această boală poate să avanseze către parodontita sau boala parodontală, ce presupune inflamarea țesuturilor de susținere ale dinților (osul și parodonțiul) și poate conduce la pierderea dinților de pe arcade. Boala parondontală, spre deosebire de placa bacteriană, tartrul și gingivita, este un proces ireversibil. Deși sunt peste 500 de specii de bacterii identificate, cele mai frecvent implicate în dezvoltarea afecțiunii sunt : Porphyromonas Gingivalis, Treponema bucalis, Fusobacterium nucleatum, Actinobacillus actinomycetemcomitans.

Factorii incriminați în apariția și progresia bolii sunt : igiena deficitară a cavității bucale (lipsa periajului și a îngrijirii dentare zilnice), fumatul, regimul de viață neechilibrat (consumul de dulciuri și alimente ce favorizează prinderea bacteriilor), amânarea vizitei la medical stomatolog, bolile sistemice, factorul genetic (persoanele ce au în familie bolnavi de parodontită sunt mai predispuse la această afecțiune).

Dintre semnele clinice ale bolii parodontale, enumerăm : dinți cu depuneri de tartru și resturi de mâncare (aspect inestetic), mirosul neplăcut al cavității bucale (halena sau halitoza), gingia capătă culoarea violet sau roșu aprins (acest semn este însoțit și de durere), sângerarea la periajul dentar, rădăcinile sunt vizibile (nu mai prezintă un strat atât de gros de gingie care să le acopere), hiperestezia dentară (sensibilitate exagerată a țesuturilor la temperaturi oscilante și consistență diferită a alimentelor).

Nu există încă un tratament pentru a vindeca boala parodontală, dar există remedii pentru a opri evoluția. În primul rând, este necesar un diagnostic concret; abordarea parodontitei depinde de natura și gradul de avansare.  Boala parodontală se clasifică în : acută generalizată, acută locală, cronică generalizată, cronică locală (cele acute evoluează rapid, cu caracter de criză, iar cele cornice progresează lent; cele generalizate cuprind întreaga arcadă dentară, iar cele locale doar regiunea din dreptul unui dinte sau a unui grup de dinți).

Dacă boala este în stadii incipiente, se va realiza un detartraj și periaj profesional, iar pacientul va trebui să mențină o igienă orală adecvată (vor fi introduse ața dentară, apa de gură cu clorhexidină – antiseptic cu efect bactericid sau bacteriostatic, periajul cu o presiune medie, realizat cu o periuță moale  în rutina zilnică, dacă nu există deja). Într-o etapă mai avansată, la soluțiile de mai sus se adaugă și aplicarea locală de antiinflamatoare și chiuretaj parodontal – manevră chirurgicală executată în cabinetul dentar.

În ultima fază ale parodontitei, remediile sunt mult limitate : dinții prezintă un grad ridicat de mobilitate, fiind foarte slabi implantați în alveolă. Se recomandă extracția dinților afectați și apelarea la proteze dentare parțiale sau totale.

Dacă ați observant unul sau mai multe din semnele bolii, prezentați-vă de urgență la medicul dentist. Un periaj eficient, zilnic, alături de alte modalități de îngrijire orală, abandonarea fumatului și implementarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, reprezintă adevărate ajutoare în prevenția bolii parodontale și nu numai.

 

Pentru informații complete despre tratamentul si preventia parodontozei  consultați http://www.doctoruldedinti.info/totul-despre-boala-parodontala/

Acest articol a fost oferit de comunitatea www.doctoruldedinti.info