MENIU

Boala care afectează milioane de români. E ignorată până în stadiile foarte avansate!

Peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi. Din păcate această afecţiune nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce crește riscul de inițiere a dializei și de deces.

Societatea Română de Nefrologie îşi propune să crească gradul de conștientizare a faptului că boala cronică de rinichi este frecventă, periculoasă deoarece poate evolua către moartea rinichilor şi accentuează riscul de îmbolnăviri cardio-vasculare. Aceasta însă poate fi tratată pentru a-i încetini sau stopa evoluţia dacă este depistată la timp.

Pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice, a declarat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Persoanele cu risc crescut de boală cronică de rinichi sunt persoanele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare şi cele care au rude de gradul I în dializă/transplant renal.

Potrivit statisticilor, BCR este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când ajung la sub 15% funcție renală.

Protejaţi-vă rinichii! Urmaţi cele 8 reguli de aur!

1. Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale
2. Păstraţi-vă valorile presiunii arteriale între 12/7 şi 14/8
3. Consumaţi o cantitate suficientă de apă
4. Reduceţi consumul de sare
5. Menţineţi-vă o greutate corporală normală
6. Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ
7. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate
8. Nu fumaţi