MENIU

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, propunere-surpriză pentru plafonarea dobânzilor

Mugur Isărescu, audiat în Parlament

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis o scrisoare şefului Comisiei pentru politică economică din Camera Deputaților, Gheorghe Șimon, în care arată care este poziţia BNR cu privire la propunerile legislative de plafonare a dobânzilor.

Mugur Isărescu le transmite parlamentarilor că BNR își manifestă disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare și cu autoritățile relevante "pentru reglementarea judicioasă a problematicii în discuţie, prin introducerea unor praguri de dobândă stabilite pe baza unor criterii funcţionale, care să nu creeze efecte disruptive asupra pieţei financiare".

În acest sens, BNR a elaborat o propunere de metodologie pentru determinarea plafoanelor ce ar putea fi aplicate ratei DAE, elaborată la nivelul Băncii Naţionale a României "pornind de modele aplicate de alte state europene şi adaptate specificului sectorului financiar-bancar romănesc".

Mugur Isărescu atrage atenţia cu privire la riscurile macrosistemice în cazul adoptării unor legi pripite care să plafoneze dobânda DAE fără analize serioase.

"Stabilirea unui regim de limitare a DAE la creditele destinate consumatorilor, în mod arbitrar, nediferenţiat pe categorii de produse şi fără o fundamentare a plafoanelor respective în funcţie de caracteristicile produsclor de creditare este de natură a produce dezechilibre în piaţa creditului şi a afecta stabilitatea financiară" se arată într-o scrisoarea citată de Hotnews.ro.

Parlamentul a făcut paşi înainte în tentativa de a limita dobânzile la creditele ipotecare. "Intrăm în sfârșit în Europa și în privința pieței creditelor", a precizat inițiatorul legii.

Senatul a aprobat deja proiectul controversat, care a atras nenumărate critici din piața bancară, dar și dinspre BNR. Specialiștii acuză intervenția brutală a statului pe piața liberă și spun că proiectul de lege iniţiat de senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir va face ca băncile să acorde credite mai greu.

Dacă actul normativ va fi adoptat și Camera Deputaților dobânzile nu vor mai putea depăși 5,62 la sută.