MENIU

BNR a luat azi o DECIZIE MEMORABILĂ. CUM VOR REACŢIONA BĂNCILE?

<p>Mugur Isărescu</p>

BNR a luat o decizie istorică în şedinţa de astăzi: a redus dobânda cheie de la 3,25% la 3% şi ratele rezervelor minime la lei, de la 12% la 10%, ceea ce înseamnă că băncile vor avea mai multă lichiditate la dispoziţie şi vor putea să reducă dobânzile la credite. Se va dezgheţa creditarea?

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marţi în şedinţa de politică monetară să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută.

Aceasta este a doua reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%, potrivit Mediafax.

"În şedinţa din 30 septembrie 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an de la 3,25% începând cu data de 1 octombrie 2014 şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută se menţine la nivelul de 16%", se arată într-un comunicat al BNR.

Banca centrală a păstrat formula de "gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar".

Totodată, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piaţa monetară interbancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.

Tăierea dobânzii de politică monetară era aşteptată de analişti, care au estimat că banca centrală va menţine şi rezervele minime obligatorii (RMO), la 12% pentru pasivele în lei şi 16% pentru valută.

Cei mai mulţi analişti au anticipat, potrivit opiniilor exprimate într-un sondaj intern al Asociaţiei AnaliştilorFinanciar-Bancari din România (AAFBR), că rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute de BNR la 12%, în timp ce un număr mic dintre ei au prevăzut o reducere a acestora la 10%.

Mai multe articole despre:
BNR dobânda-cheie