MENIU

Beryl, primul uragan din acest sezon format în acest an în Oceanul Atlantic. Când va lovi uscatul

Beryl, primul uragan din acest sezon format în acest an în Oceanul Atlantic

Beryl, primul uragan al sezonului 2018 din Oceanul Atlantic, s-a format în Marea Caraibilor şi se îndreaptă spre Antilele Mici, însă, până în acest stadiu, autorităţile regionale nu au emis nicio alertă, au anunţat vineri reprezentanţii Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), al cărui sediu se află în Miami, informează AFP.

Uraganul Beryl era de categoria 1 - pe scala Saffir-Simpson, care deţine 5 trepte -, cu vânturi care suflau cu viteze de 130 de kilometri pe oră, potrivit primului raport informativ al NHC din ziua de vineri, publicat la ora 15.00 GMT.

"Beryl s-a întărit puţin. De acum, ne aşteptăm ca el să rămână uragan pe măsură ce se apropie de Antilele Mici", aflate la o distanţă de 1.600 de kilometri, au precizat specialiştii de la NHC, care au dezvăluit că uraganul se deplasează spre vest cu o viteză medie de 24 de kilometri pe oră.

Baryl, un uragan "compact", ar trebui să se intensifice în următoarele zile şi să atingă Antilele Mici pe durata acestui weekend, apoi va depăşi insulele menţionate, duminică seară sau luni.

O monitorizare a uraganului ar putea fi activată vineri seară pentru anumite insule. În acest stadiu, meteorologii previzionează că Beryl va atinge uscatul atunci când va ajunge pe ţărmul insulei Dominica, aflată între Martinica şi Guadelupa.

Potrivit NHC, Beryl ar trebui să rămână în categoria uraganelor până când va ajunge în apropiere de insula Hispaniola (împărţită între Haiti şi Republica Dominicană).

La sfârşitul lunii mai, furtuna tropicală Alberto a provocat inundaţii ce au făcut victime în Statele Unite. Alberto a anticipat sezonul uraganelor din Atlantic, formându-se cu o săptămână mai devreme în raport cu data de 1 iunie, ce marchează debutul oficial al acestora.

Sezonul 2018 ar putea să conţină între 10 şi 16 furtuni tropicale, a anunţat în luna mai Agenţia naţională oceanică şi atmosferică din Statele Unite (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA). Din aceste furtuni tropicale, între cinci şi nouă ar putea să se transforme în uragane.

Iar din acele uragane, între unu şi patru ar putea să fie cel puţin de categoria 3 (uragane majore, cu vânturi de peste 178 de kilometri pe oră).

Sezonul uraganelor din Atlantic începe în fiecare an pe 1 iunie şi se încheie pe 30 noiembrie. Aproximativ 85% din totalul acestor fenomene meteorologice severe se produc între lunile august şi octombrie. Statisticile arată că Golful Texas este cea mai vulnerabilă regiune, fiind lovită de uragane între jumătatea lunii iulie şi jumătatea lunii septembrie.

În perioada august-septembrie 2017, trei uragane deosebit de puternice - Harvey, Irma şi Maria - au ucis sute de persoane şi au provocat pagube materiale estimate la câteva miliarde de dolari în insulele din Marea Caraibilor şi în sud-estul Statelor Unite. 

Sursa

Mai multe articole despre:
uragan beryl Uraganul Beryl