MENIU

Beneficiile neştiute ale gogoşarilor. Iată de ce trebuie să mănânci aceste legume cât mai des

<p>Beneficiile neştiute ale gogoşarilor. Iată de ce trebuie să măn&acirc;nci aceste legume c&acirc;t mai des</p>

Gogoşarul este un soi de ardei gras. Constituie o varietate mai puţin răspândită în lume, dar frecvent întrebuinţată în bucătăria românească, nutriţioniştii considerându-ne pe noi, românii, norocoşi pentru că în ţară noastră se cultivă gogoşari.

Gogoşarul are avantajul de a fi foarte cărnos şi zemos, având o coajă subţire şi multă pulpă. Este mai hrănitor şi mai plin de nutrienţi decât ardeiul. El oferă organismului cantităţi semnificative de vitamina C, vitamina A, vitamina B6, betacaroten, vitamina K, fosfor, calciu, tiamină, acid folic, magneziu, cupru şi fiind o sursă foarte bună de fibre. De asemenea, acesta deţine o cantitate scăzută de calorii, confom bzi.ro.

Gogoşarul dulce şi alcalin poate fi folosit că alternativă la ardeiul gras, consumat proaspăt, că atare, sau în salate. De asemenea, el poate fi un ingredient în ciorbe, în tocăniţe, în tocături; preparat pe grătar sau la cuptor, nu în ultimul rând este unul dintre ingredientele principale în prepararea zacuştei. Chiar şi pus la murat, gogoşarul îşi păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Pe lângă proprietăţile nutritive, are şi capacitatea de a combate sau de a preveni unele afecţiuni. Iată câteva dintre beneficiile consumului de gogoşari:

1. Previne accidentul vascular şi atacul de cord

2. Scade colesterolul

3. Protejează oasele, cartilajele, previne infecţiile şi facilitează absorbţia fierului

4. Combate cancerul

5. Tratează afecţiunile respiratorii

6. Stimulează metabolismul