MENIU

Băuturile energizante sunt preferate de mulți, dar ce efect au asupra sănătății?

Te numeri printre iubitorii de bături energizante? Un nou studiu arată că pe lângă faptul că sunt pline cu zahăr și cu cofeină, băuturile energizante sunt adevărate bombe cu ceas nu doar pentru corpul tău, ci și pentru creierul tău.

Potrivit estimărilor, băuturile energizante au cu 60% mai multe calorii și cu 65% mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare. De asemenea, consumul de energizante a fost asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv afecțiunii care afectează inima, nervii și stomacul.

„Deoarece băuturile energizante devin tot mai populare, este important să studiem efectele pe care le au asupra celor care beau frecvent și să determinăm, dacă e cazul, care ar fi recomandarea sigură de consum", au declarat cercetătorii.

În acest sens, cercetătoarea Gabriela Ilie de la Universitatea din Toronto, împreuna cu echipa sa, au realizat un studiu care arată că băuturile energizante au o influență mai nefastă decât se credea. În cadrul studiului, echipa a analizat peste 10.000 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 20, axându-se în special pe consumul de alcool și astfel de băuturi, pentru a stabili cu exactitate ce efect au băuturile energizante asupra organismului uman.

Astfel, au descoperit că cei care consumă astfel de băuturi cu regularitate sunt supuși la riscuri mai mari. De două ori mai mari decât cei care nu le consumă, mai exact. O băutură energizantă conține aceeași cantitate de cofeină pe care o conțin două cești de espresso, pe lângă taurină și guarană. Fluxul prea mare de energie te predispune la mai multe accidente, făcând concentrarea mai dificilă.

Oricum, pericolul cel mai mare apare atunci când amesteci un energizant cu alcool. „Ești beat și foarte treaz în același timp", a explicat Gabriela Ilie. „Prin urmare, ești mai dispus să faci lucruri iraționale".

Băuturile energizante sunt cu atât mai periculoase pentru copii, care se pot alege cu dureri de cap sau stomac, probleme cu somnul și hiperactivitate, pe lângă riscul evident de obezitate pe care doza mare de zahăr o aduce cu sine.

Sursa

Mai multe articole despre:
sănătate creier băuturi energizante