MENIU

Bărbatul care a murit la Târgu Jiu a fost vaccinat cu ser AstraZeneca din lotul „cu probleme”. DSP Gorj deschide ANCHETĂ

Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 Foto: Profi Media

Bărbatul din Gorj care a murit la doar o zi de la vaccinarea cu AstraZeneca a primit ser chiar din lotul retras de România, în urma deceselor semnalate de Italia. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a anunțat că s-a sesizat şi va deschide o anchetă pentru a cerceta dacă doza de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme a contribuit la decesul bărbatului de 47 de ani la începutul acestei luni. Comitetul Național de Vaccinare a transmis un comunicat în care susține că nu a fost demonstrată o legătură între adminsitrarea vaccinului și deces.

 

Bărbatul din Gorj, care a murit pe 1 martie, a doua zi după vaccinare, a fost vaccinat cu Astra Zeneca din lotul ABV2856 retras joi seara în România. Avea 47 de ani și era inginer la Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj. 

Oficialii DSP Gorj au transmis că bărbatul a fost vaccinat cu ser din lotul „cu probleme”, semnalat de Italia, care a fost retras, joi seară, de România, de la imunizare. În același timp, directorul DSP susţine că nu există o legătură între deces şi moartea bărbatului. În cele patru centre din Gorj unde s-a folosit doar serul AstraZeneca, aproximativ 1.500 de persoane au fost vaccinate, potrivit pandurul.ro.

După decesul gorjeanului, mai multe persoane și-au manifestat deja îngrijorarea în legătură cu imunizarea, în contextul în care aproape toți profesorii s-ar părea că au fost vaccinați din acel lot în centrele Tismana, Stoina și Bumbești-Jiu. Mai mulți polițiști și jandarmi, dar și angajați ai SRI au semnalat faptul că au fost vaccinați în centrul din Tg-Jiu (Pasarelă) cu doze din lotul respectiv, potrivit gorjonline.ro.

Reaimntim că reprezentanţii CNCAV au precizat joi seară că în urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate.
 
„A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situaţie care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanţă. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanţă, cât şi în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleaşi zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului”, au transmis reprezentanţii CNCAV. Investigaţiile medicale efectuate în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidenţiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut extins, potrivit CNCAV.

Ca măsură de precauție, CNCAV a anunțat joi seară că România retrage de la vaccinarea cu AstraZeneca lotul ABV 2856 după cazurile semnalate în Italia și după decizia mai multor țări europene de a suspenda imunizarea cu AstraZeneca.

Italia a oprit joi de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate două decese în Sicilia. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior în cursul zilei că suspendarea vaccinărilor este o măsură „de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și „evenimentele adverse grave” survenite ulterior.