MENIU

Banii românilor, cheltuiți pe proiecte inutile. De ce risipesc primarii banul public

România se confruntă cu risipa banului public la nivelul administrației locale. Primarii aruncă cu fonduri pe proiecte inutile, în loc să modernizeze drumurile sau școlile. Tocmai pentru că sunt greu de fraudat, edilii se feresc de banii europeni, punctează Veronica Mitran, candidatul PNL la Primăria Alexandria. Care susține că primarii preferă să fenteze licitațiile publice. 

Primarii dau bani pe proiecte inutile, în loc să-i folosească pentru școli, drumuri, spitale, acces la apa potabilă și gaze sau să acceseze fonduri UE pentru proiecte mari de investiții.

”Primăria București a irosit bani pe excursii la Ierusalim sau felicitări de Paște, dar și în țară avem cheltuieli aberante: vizite de lucru care maschează vacanțe în locuri exotice, telefoane de lux care nici măcar nu au nevoie de telefon la serviciu, banii europeni nu se pot fura și de aceea nu vor primarii să îi acceseze”, a declarat Veronica Mitran - vicepreședinte ANPC, candidat la Primăria Alexandria.

Veronica Mitran spune că edilii au învățat să fenteze sistemul de licitații publice.
”Primarii au multe portițe legale pe care le folosesc din plin – de exemplu cele mai multe astfel de cheltuieli nenecesare (s-ar putea spune și abuzive) sunt făcute fără licitație. Trebuie trecut de la o transparență “de fațadă”, la un sistem de guvernare locală mult mai consultativ cu populația”, a mai declarat Veronica Mitran.

Multe dintre problemele cu care se confruntă Alexandria s-ar putea rezolva cu bani europeni.

”Problema parcărilor, a pieței, gropi, șosele neasfaltate, infratructura de apă, nu se poate bea sau găti cu ea. Banii europeni s-au topit și s-au făcut doar cârpeli pe ici, pe colo”, a completat Veronica Mitran, candidat la Primăria Alexandria. 

România primește 33,5 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru redresarea economică post-pandemie și pentru proiecte de investiții la nivel național, dar și local.

Mai multe articole despre:
veronica mitran alexandria