MENIU

Banii nativilor digitali din România: de unde vin, pe ce sunt cheltuiți, cu ce frecvență și de ce

Tinerii fără experiență de muncă așteaptă  un salariu între 800 și 1.200 de lei, fiind conștienți că, în lipsa experienței, nu poți avea așteptări mai mari și consideră că independența financiară ar trebui atinsă după vârsta de 25-26 de ani, potrivit raportului de cercetare sindicalizată Financial Behaviour: Bugetul de venituri și cheltuieli al nativilor digitali din România.

Raportul mai arată că atunci cand ies in oraș, băieții cheltuie mai mult decat fetele. Astfel, băieții care ies în oraș într-o seară cheltuie între 50 și 100 de lei pe băuturi alcoolice, țigări și mâncare. Fetele cheltuie mai degrabă la ieșirile la pizza, fast-food sau la o cafenea, între 10 și 50 de lei.

Datele raportului mai aată că 20% dintre adolescenți (14-18 ani) declară că sunt motivați de părinți cu bani pentru ajutorul la treburile din casă și pentru rezultatele bune de la școală, iar 85% dintre adolescenți (14-18 ani) spun că părinții îi ajută cu bani pentru a-și cumpăra mai repede lucruri pentru care strâng și ei bani.

În același timp, 26% dintre tinerii adulți (19-24 ani) au un job, însă 57% dintre tinerii din acest segment de vârstă încă primesc bani de la părinți în mod regulat. La ocazii speciale, bani de la rude primesc 92% dintre adolescenți si 82% dintre tinerii adulți, în general suma primită fiind între 50 și 100 lei.

Studiul oferă o suprapunere bună pe demograficele clasice, validarea fiind realizată cu SATI, SNA sau Eurostat, printre altele. De asemenea, studiul acoperă mai bine populația extraurbană decât studiile clasice.

Cercetarea a fost realizată îmbinând metodologii cantitative și calitative. Cercetarea cantitativă prezintă opiniile a 1.077 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, activi în mediul online. Acest eșantion probabilistic a fost extras în mod aleatoriu simplu din panelul 1424.ro, cel mai mare panel de tineri din online-ul românesc (peste 20.000 de utilizatori activi lunar). Perioada de culegere a datelor a fost 6 decembrie 2013 - 6 ianuarie 2014. Instrumentul de cercetare folosit a fost chestionarul structurat. Ajustarea eșantionului s-a realizat cu ajutorul ponderării post-stratificate (în celulă), în conformitate cu statisticile oficiale SATI. Ponderarea post-stratificată s-a realizat cu ajutorul variabilelor gen biologic și vârstă.

Demersul calitativ a cuprins discuții online în cadrul platformei tpu.ro atât pre, cât și post cantitativ. Discuțiile online au avut rolul de a înțelege mai bine modul în care tinerii se raportează la un viitor job, cum pot câștiga bani și ce nevoi de cheltuire au.

Felul în care a fost realizat raportul oferă numeroase atuuri față de studiile clasice, printre care amintim costul redus față de un research online dedicat, dimensiunea mare a panelului (cel mai mare panel de tineri din onlineul romanesc, cu peste 20.000 de utilizatori activi lunar). De asemenea, răspunsurile au fost obținute fără incentive în cele mai multe cazuri (nu au participat la studiu așa-numiții “clickeri” sau paneliști profesioniști, ci membri ai platformei TPU.ro), iar paneliștii au fost mult mai activi decât cei clasici (tocmai pentru ca au fost recrutați pe o platformă de discuții, în mod natural un context bun pentru răspuns la întrebări).

Faptul că provin dintr-o comunitate online, TPU.ro, oferă avantajul unui panel socializat, pe care poate fi testată și impresia de grup, fiind făcute corelații între categorii și industrii permise de structura cercetării.

De asemenea, studiul a beneficiat de o filtrare bună, prin verificarea corectitudinii răspunsurilor (și manual, și automat - de exemplu, chestionarele completate într-un interval prea scurt sunt eliminate).

Companiile implicate în realizarea raportului

1424 este primul instrument online din România specializat în măsurarea atitudinilor, opiniilor și obiceiurilor Digital Natives (tineri având vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, activi în mediul online), având în spate unul dintre cele mai consistente paneluri de tineri din onlineul romanesc (peste 20.000 de respondenți activi în fiecare lună). Principala sursă de recrutare a tinerilor din panelul 1424.ro o reprezintă siteul www.TPU.ro (2.355.691 vizitatori unici, 5.660.116 vizite și 12.383.579 de afișări în luna decembrie 2013), site prezent în TOP 15 siteuri din onlineul românesc și siteul Nr. 1 ca afinitate pe segmentul de vârstă 14-24 ani din cele mai traficate 20 de siteuri din România.

Cult Market Research este o companie de cercetare de piață care pune accentul pe inovație, tehnologie modernă și pe oferirea de soluții adaptate la nevoile unor categorii variate de clienți. De consultanța și serviciile noastre de cercetare beneficiază companii din diferite industrii pe care le considerăm partenerii noștri.  Studiile realizate de Cult Market Research îi ajută pe clienți să găsească răspunsuri la întrebările cele mai dificile legate de bussines, de piață și de consumator. Soluțiile de cercetare pe care le propunem sunt complexe, acționabile și adaptate la nevoile clienților.

IQads reunește totul despre publicitate și cei care o produc și e cel mai citit produs media în limba română dedicat industriei de comunicare.