MENIU

Bănicioiu: Majorarea salarială cu 25% include toate categoriile din sistemul sanitar

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a asigurat, luni, la Realitatea TV, că PSD susține în continuare adoptarea proiectului de lege privind noul Cod Fiscal, care reprezintă "un pas înainte pentru România". Pe de altă parte, Bănicioiu a anunțat că o parte din banii economisiți, în urma actualizării prețurilor la medicamente, anul acesta, va merge pe noi molecule și că bolnavii de hepatita C vor beneficia, cu siguranță, în această toamnă de tratamentul cu interferon free. Mai mult, Bănicioiu a subliniat că "plicul cu bani nu se va mai putea întâlni în România, având toate regulile și soluțiile prevăzute" și că majorarea salarială cu 25% va fi aplicată tuturor categoriilor din sistemul sanitar.

"Noi ne dorim acest Cod Fiscal, ne dorim scăderea TVA-ului. A fost și inițiativa noastră de a repara toate nedreptățile din 2010. Una era povestea cu TVA, care e cuprinsa în acest Cod Fiscal. Dorința noastră manisfestată și la nivel politic și la nivel de executiv a fost de a trece acest Cod Fiscal cât mai repede. Înțeleg că mai e o discuție la nivel politic, a fost precedată de una la nivel tehnic la care a participat și ministrul Teodorovici și înțeleg că mergem înainte. Sper că va trece acest Cod Fiscal, care e benefic pentru România. Îmi doresc acest Cod Fiscal, sper să nu se întoarcă acum nici liberalii, nici alții, e un pas înainte pentru România. Ce pot să vă asigur eu e faptul că, într-adevăr, PSD în continuare susține această poziție de a adopta Codul Fiscal și susține și Guvernul Victor Ponta", a spus Nicolae Bănicioiu.

În ceea ce privește majorarea salarială pentru cei din sistemul sanitar, având în vedere economiile înregistrate odată cu implementarea cardului de sănătate, Bănicioiu a precizat că "justificarea acestei măsuri e foarte clară" și că "banii economisiți din actualizarea prețurilor la medicamente, anul acesta, o parte vor merge pe noi molecule". 

"În primul rând, nivelul foarte mic de salarizare în sistemul sanitar, în România și cu asta mă opresc. Vrem sănătate de calitate, îngrijiri medicale de calitate, dar 'nu vrem sa plătim'. Aș vrea să contrazic din start ideea, pe care am văzut-o acreditată din reportaj, că se iau banii de la pacienți. În primul rând, până în 2014, când am venit ministru la Sănătate, lista de medicamente compensate era blocată în totalitate. Au fost introduse 40 de medicamente noi compensate, de când am venit ministru, primul mare pachet de medicamente compensate. Banii economisiți din actualizarea prețurilor la medicamente, anul acesta, o parte vor merge pe noi molecule", a adăugat Bănicioiu.

Întrebat când vor beneficia de tratament bolnavii de hepatita C, Bănicioiu a explicat:

"Noi ne-am dorit din aprilie-mai. Am pregătit toate procedurile, și de selecție pe care noi le urmăm pentru a obține cel mai mic preț posibil pentru a da acest medicament inovator la câți mai mulți pacienți. Noi am fost, în această vară, la negocieri și suntem pe punctul de a finaliza aceste negocieri cu companiile respective și pentru a da acest tratament foarte rapid. Sunt două tratamente aici: cel fără interferon, cu cea mai mare eficiență terapeutică și tripla terapie, care poate fi mai ieftină. Tratamentul fără interferon va fi foarte rapid introdus. Suntem gata de aproape o lună, așteptăm firmele să semneze pe un preț pe care să îl putem da. Companiile pot semna și mâine, și poimâine. Problema e că într-o procedură de achiziție sunt anumite drepturi.

Eu v-am promis că fac tot ce îmi stă în putință și am făcut. Am creat tot cadrul legislativ, am modificat lucrurile pentru ca acest tratment să intre. Cei care vorbesc de vreo întârziere se referă la întârzierea de opt ani. Noi am modificat legislația. Practic, suntem la punctul final cu această negociere. Se poate întâmpla ca finalizarea să fie și mâine, și poimâine și vom anunța imediat. În toamna asta cu siguranță va fi. Tripla terapie ar fi urmat să intre în aprilie-mai numai că a apărut acest tratement mult mai bun terapeutic și decizia a fost să dăm un tratament mai bun. Interferonul free înlocuiește tripla terapie. Va fi o evaluare medicală a fiecărui pacient, care primește acest tratament. Nu e ieftin, sunt state în care prețul e de ordinul a zecilor de mii de euro și normal ca, în momentul în care pacientul primește acest medicament, să existe datele și atestarea medicală a stadiului bolii".

Revenind la majorarea cu 25% a salariilor medicilor, anunțată de premierul Victor Ponta, ministrul Sănătății a subliniat faptul că toți cei din sistemul sanitar vor beneficia de această creștere.

"Da. V-am și spus vineri. Majorarea salarială de la 1 octombrie include toate categoriile care se regăsesc în spital, medici, personal auxiliar, personalul TESA, contabilul de la spital. Pentru toată lumea e același procent de majorare 25 la sută", a subliniat Bănicioiu.

În acest sens, întrebat de unde deține certitudinea că va putea susține această majorare, ministrul Sănătății a răspuns:

"Noi suntem primul Guvern care are curajul să meargă în sensul unei astfel de decizii. În ultimii zece ani, e prima majorare salarială, dacă nu mă înșel. Este primul Guvern care are curajul de a merge spre o majorare substanțială a salariilor medicilor și asistenților din sistemul sanitar, dar, mai mult, această chestiune e doar un segment din problema sănătății. Anul ăsta nu mai avem dubii, cardul de sănătate. Pe tot anul viitor, e foarte simplu: cardul de sănătate rămâne în vigoare, e obligatoriu de la 1 septembrie. Cei care nu și-au primit cardul, primesc servicii sanitare. Sunt mulți care au cardul tipărit și nu se duc să îl ridice. Asta v-a zis și domnul Ciurchea. Toți oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să își ridice cardul de sănătate. Haideți să facem un efort ca lucrurile să reintre în normal. Ne pregătim pentru soluția informatizată completă, ca la începutul anului viitor, fiecare asigurat să aibă o situație electronică, toată lista cheltuielilor pe care sistemul sanitar le-a avut cu pacientul respectiv".

În ceea ce privește propunerea lui Victor Ponta de legalizare a plicurilor din spitale, Bănicioiu a precizat că orice plată suplimentară, venită după actul medical prestat, se va efectua la casieria spitalului, din care se va percepe 16% impozit.

"Nimeni nu vrea ca un act medical să fie condiționat. Nu trebuie să mai vorbim, în România, vreodată despre ceea ce ați spus dumneavoastră: plic cu bani, plăți suplimentare. Sunt state care au o experiență mult mai vastă decât România, în domeniu, Statele Unite, state europene care au un sistem demn de admirat de unde ne putem inspira. Una din soluții e cea pe care am văzut-o mulți, în Europa, de a avea posiblitatea ca, în spitalul de stat, să existe consultații private făcute de medicii care lucrează în spitalul public. E una din soluții. Premierul, eu, toată lumea vorbim despre acele plăți suplimentare cu care sau de care e nevoie în sistemul sanitar, nu românesc, în toate. Nu înseamnă nici șpagă, nici plic, înseamnă ca lucrurile să rămână undeva în spate, înseamnă ca medicii să aibă onorarii prin lege și cu plan tarifar și totul să fie reglementat.

Vreți să vă arătați mulțumirea sau să donați către spital o sumă de bani, chestiunea asta iar trebuie bine reglementată. Există posibilitatea și acum, dar de aceea am solicitat un punct de vedere și la Colegiul Medicilor, pentru că legislația trebuie îmbunătățită, dar și în plan personal, așteptăm propuneri. Plicul cu bani nu se va mai putea întâlni în România, având toate regulile și soluțiile prevăzute", a conchis ministrul Sănătății.