MENIU

Bani de la stat pentru învățământul particular preuniversitar începând cu anul școlar 2015-2016

<p>Senatorii au modificat &icirc;n regim de urgenţă articolul care l-a salvat pe Şova de arest</p>

Senatorii au aprobat, miercuri, ca statul să asigure finanțarea de bază și pentru învățământul particular și confesional preuniversitar acreditat, începând cu anul școlar 2015-2016, ei adoptând, în acest sens, OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit, din fonduri publice, în anul 2015, care prevede, printre altele, și modificări la Legea educației naționale, informează Agerpres, citată de HotNews.ro.

"Începând cu anul școlar 2015-2016, statul asigură fără discriminare, din punct de vedere al formei de organizare a învățământului - de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învățământului preuniversitar, finanțarea de bază reglementată de art. 9, alin.2) si art. 101, alin.2) din Legea educației naționale nr. 1/2011", se arată, într-un amendament al senatorului Ovidiu Dontu, asumat de Comisia pentru muncă și adoptat de Senat.

Comisia motivează acest amendament prin faptul că învățământul obligatoriu, în România, este, în urma introducerii clasei pregatitoare, de 11 ani, astfel că "este normal ca și pentru elevii care sunt cuprinși în sistemul de învățământ prin frecventarea cursurilor la școli sau licee particulare acreditate, statul să suporte o parte din cheltuielile de școlarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut, oricum, dacă aceștia ar fi fost prezenți, în sistemul de învățământ de stat".

Potrivit Comisiei, obligația de școlarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de școală aparține statului, iar opțiunea acestora pentru un sistem privat de învățământ "nu este suficientă pentru a decade din calitatea de titulari ai dreptului la învățătură, stipulat de art. 32 din Constituție".

Un alt amendament adus de Comisia pentru muncă, proiectului de lege, prevede că personalul din aparatul de lucru al Parlamentului, care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază și al sporurilor mai mici, decât cele stabilite la nivel maxim, în cadrul instituției, va fi salarizat la nivelul maxim admis.

Senatorul Liviu Pop, inițiatorul acestui amendament, asumat de Comisia pentru muncă, a explicat că, prin această completare, se dorește "eliminarea discriminărilor apărute ca urmare a evoluției legislative, necorelate cu realitatea".
Comisia motivează acest amendament prin faptul că învățământul obligatoriu, în România, este, în urma introducerii clasei pregătitoare, de 11 ani, astfel că "este normal ca și pentru elevii care sunt cuprinși, în sistemul de învățământ, prin frecventarea cursurilor la școli sau licee particulare acreditate, statul să suporte o parte din cheltuielile de școlarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut, oricum, dacă aceștia ar fi fost prezenți în sistemul de învățământ de stat".


Mai multe pe HotNews.ro.