MENIU

Băncile din Grecia s-au redeschis, după 3 săptămâni. Vin scumpiri peste greci

Băncile din Grecia se redeschid

Băncile din Grecia s-au redeschis luni, după trei săptămâni în care activitatea bancară a fost paralizată, însă restricțiile de 60 de euro la retragerea de la bancomate se păstrează, potrivit BBC News. Tot de azi intră în vigoare o parte din creșterile de taxe care vor aduce o viață mai scumpă pentru greci.

Băncile din Grecia au fost închise la 29 iunie pentru a limita valul uriaș de retrageri de capital, pe fondul crizei financiare cu care s-a confruntat țara în lipsa unui nou acord financiar cu creditorii internaționali.

Decizia de a debloca sistemul bancar a venit după adoptarea de către parlamentul grec a primei serii de măsuri de austeritate cerute de creditorii țării. Tot astăzi urmează să fie deblocat ajutorul de urgenţă promis de Bruxelles, în valoare de 7 miliarde de euro.

Săptămâna trecută Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât finanțarea de urgență pentru băncile grecești cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână, iar zona euro a dat undă verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioadă de trei ani.

Măsurile de austeritate acceptate de Grecia încep să se simtă încă de la începutul acestei săptămâni, din cauza majorării până la 23% a TVA-ului, pentru unele servicii.

În cazul alimentelor de bază şi facturilor la apă şi energie, taxa va fi de 13%, în timp ce pentru produsele procesate, restaurante, transport public şi alte servicii se va aplica plafonul general.

Începând de luni, TVA-ul crește de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate și restaurante, dar și pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări.

În schimb, TVA-ul rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere și este redus la 6% pentru medicamente, cărți și bilete de spectacole.

Medicamentele şi cărţile vor avea în continuare un TVA de 6 procente. Şi taxa aplicată serviciilor hoteliere, taxate acum cu 6 procente, creşte din toamnă, până la 13%.

Din aceste majorări, Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 și de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016.

Mai multe articole despre:
Grecia bănci Grecia