MENIU

Ședința CEx PSD. Congres pe 29 februarie. Bădălău și-a pus cenușă în cap: „Cer scuze românilor plecați”

Ședință decisivă în tabăra social democrată. Conducerea interimară a PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, va pune în discuţie sancţionarea lui Nicolae Bădălău şi a lui Liviu Alexa. Mai multe organizații i-au somat pe cei doi să facă un pas în spate. Niculae Bădălău a cerut, miercuri, scuze românilor pentru afirmațiile ofensatoare la adresa celor plecați în străinătate. Scurta declarație a fost făcută chiar înainte de ședința Comitetului Executiv al PSD. O apariție de senzație a avut Viorica Dăncilă, cu o nouă coafură: coadă de cal în loc de coc.

UPDATE 17:30. Niculae Bădălău s-a retras din conducerea interimară a PSD, a anunțat Realitatea PLUS.

Cătălin Rădulescu a anunțat, la Realitatea PLUS, că și-a dat demisia din funcție înaintea ședinței CEx.

„Nu m-a demis nimeni, eu mi-am înaintat demisia. Am înaintat-o dimineață domnului Marcel Ciolacu. (...) Vreau să rămân în PSD. Mi am dat demisia din funcția de președinte al PSD pe relația cu sindicatele și patronatele. E normal să îți dai demisia și partidul să își pună oamenii”, a declarat, miercuri, Rădulescu la Realitatea PLUS.

Rădulescu a fost numit de Viorica Dăncilă în cadrul grupului de lucru care se ocupa de gestionarea relației cu sindicatele.

UPDATE 17:00. Comitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit data la care va avea loc Congresul ordinar în care va fi aleasă noua conducere a partidului. Congresul PSD va avea loc pe data de 29 februarie, conform unor surse Realitatea PLUS.

PSD a stabilit data Congresului pentru alegerea noii echipe de conducere

UPDATE 16:00. Surse de la vârful partidului spun ca Bădălău va fi forțat să se retragă din Comitetul de conducere interimar al PSD, potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS.

Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu urmează să fie retrași din funcțiile în care au fost promovați de fostul președinte al PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat Realitatea PLUS. 

Codrin Ștefănescu își va pierde funcția de secretar general adjunct. Noua conducere nu este de acord cu alegerea sa, considerată nestatutară. Ștefănescu a fost înlăturat de Viorica Dăncilă în luna iunie din funcția de secretar general, dar a revenit alături de aceasta în ultimele luni de mandat în fruntea PSD.

Cătălin Rădulescu urmează să fie scos din cadrul grupului de lucru care se ocupa de gestionarea relației cu sindicatele.

Tot în cadrul primei ședințe a CEx în noua formulă se va discuta și despre situația financiară a PSD. În primele zile ca președinte interimar, Marcel Ciolacu a cerut un audit financiar pentru a vedea situația financiară a partidului după campania electorală pentru prezidențiale. Potrivit Realitatea PLUS, PSD are cele mai mari datorii din istorie. Social-democrații au rămas cu mai multe datorii neplătite după campania de la prezidențiale. Acesta este motivul pentru care la şedinţă au fost chemaţi Eugen Teodorovici și Mihai Fifor.

Ora 15:00. Comitetul Executiv al partidului a început la ora 15:00 și ar putea decide sancționarea lui Niculae Bădălău și Felix Alexa pentru declarațiile nepotrivite din ultimele zile.  

Este prima ședință a Comitetului Executiv de când Marcel Ciolacu a preluat interimar șefia PSD, după demisia Vioricăi Dăncilă, la ultimul său CEx din 27 noiembrie. Săptămâna trecută, Viorica Dăncilă a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD, iar Biroul Permanent al partidului a fost dizolvat în cadrul unei reuniuni a Comitetului Executiv Naţional, convocată pentru a analiza rezultatul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Tot atunci, s-a stabilit organizarea unui congres ordinar în luna februarie a anului viitor.

Mai mulți lideri social-democrați au reacționat pe rețelele sociale și s-au delimitat de declarația lui Niculae Bădălău. Printre ei Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a atras atenția membrilor PSD că partidul e în reconstrucție, iar astfel de afirmații nu pot fi tolerate.

Radu Preda: „Niculae Bădălău este un om performant în partid”

Liderul senatorilor PSD, Radu Preda, șeful lui Niculae Bădălău la Senat, spune că acesta este prețios pentru partid.

„În general când nu gândești ceea ce spui, cuvintele te costă. (...) Domnul Bădălău, din punct de vederee politic, este un om performant. Din punctul de vedere al declarațiilor, este un recidivist, în toate cele. (...)

Întrebat de jurnaliști dacă ar trebui înlăturat de la conducerea interimară a PSD, Preda a evitat să răspundă: „Deocamdată nu pot să mă exprim pe subiect”.

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat că nu ar trebui sancționat Bădălău, mai ales că și-a cerut și scuze.

„Dacă cineva stă la o discuție privată cu altcineva, nu cred că trebuie controlată discuția respectivă. Niculae Bădălău și-a cerut scuze. Și-a dat seama că a comis-o, că a săvârșit o eroare!  Ce să-i mai facem?! Ce să mai facă omul acela? A greșit și acuma regretă.”, a explicat Buzatu. 

La insistențele jurnaliștilor în legătură cu sancționarea lui Bădălău, Buzatu a replicat: „Să sară cu capul jos, în Siret! (...) V-am spus că să-l  băgăm la pușcărie!”.

Gabriela Firea 

Întrebată despre excluderea lui Bădălău, Gabriela Firea a spus că se discută despre acest lucru în Comitetul Executiv. Despre datoriile partidului, a declarat că „înțeleg că se va face o prezentare și probabil un audit”.

Mihai Fifor despre datoriile PSD

La sosirea la ședința CEx, fostul secretar general al PSD Mihai Fifor a vorbit despre situația cheltuielilor din campanie. 

„Nu sunt datorii care să nu poată fi justificate. A fost o campanie. Sunt documente, sunt contracte. (...) Sunt documente în trezorerie, în contabilitate. (...) E o chestiune pe care o s-o discutăm probabil astăzi.  care vor fi discutate astazi”, a declarat Fifor de pe scările din Kiseleff.

Viorica Dăncilă a renunțat la coc și a ales coada de cal

O apariție neobișnuită a fost Viorica Dăncilă. Fostul președinte al PSD și-a schimbat look-ul. Viitoarea șefă a organizației femeilor PSD iorica Dăncilă, a sosit la ședina CEX cu coafura schimbată: o coadă de cal în locul cocului cu care a obișnuit opinia publica în ultimii trei ani. 

Bădălău regretă declarațiile pe care le-a făcut la adresa diasporei

„Aş începe din nou să îmi cer scuze tututor românilor plecaţi în străinătate la muncă, să îmi cer scuze familiilor lor. Regret contextul şi formularea total nefericite. E clar că eu nu gândesc aşa, şi foarte mulţi oameni ştiu lucrul ăsta. Eu îi preţuiesc şi îi respect pe absolut toţi românii, indiferent unde sunt”, a spus, miercuri, Niculae Bădălău, înainte de CEx PSD, care se întrunește la sediul din Kiseleff.

El a spus că va respecta orice decizie vor lua colegii săi în ceea ce-l priveşte. 
 
„Respect decizia colegilor din CEX şi o voi accepta. Accept decizia colegilor din CEX”, a mai afirmat senatorul PSD.

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău a jignit diaspora săptămâna trecută. Într-o conferință de presă, el a declarat că este „o nebunie" să se mărească numărul parlamentarilor de Diaspora, în străinătate, pentru că sunt 700.000 de români cu domiciliu în străinătate, restul până la trei-cinci milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia".

„Ei au 700.000 de oameni, avem care au domiciliu, pașapoartele alea cu domiciliu, care-s legali. Restul până la 3-5 milioane, că se vehiculează tot felul, sunt fetele alea de le duc ăștia, eu știu”, a afirmat Niculae Bădălău.

Este a doua oară când Bădălău este implicat în declarații sau gesturi nepotrivite la adresa diasporei. În august 2018, apărea într-o filmare de la o petrecere alături de un lăutar care îi dedica o melodie cu versuri ofensatoare la adresa românilor plecați la muncă în străinătate: ”Să vină diaspora, Că noi ne p… pe ea”.

Bădălău jignește diaspora din nou: ”700.000 sunt care au domiciliu, restul sunt fetele alea de le duc ăștia”

Mai mulți lideri social-democrați au reacționat pe rețelele sociale și s-au delimitat de declarația lui Niculae Bădălău. Printre ei Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a atras atenția membrilor PSD că partidul e în reconstrucție, iar astfel de afirmații nu pot fi tolerate.

Organizația județeană a PSD Brașov a cerut zilele trecute excluderea din partid a acestuia. „PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate”, se arată în cererea PSD Braşov. Președintele PSD Bacău, Dragoș Benea, a cerut „un an de penitență” pentru Bădălău.