MENIU

Ce amenzi riscă angajații prinși cu bacșiș asupra lor

<p>Salarii mici</p>

Bacşişul va fi impozitat cu 16% și va fi trecut separat pe un bon fiscal.

Impozitare bacșiș. Bacşişul va fi trecut separat pe un bon fiscal şi va fi impozitat cu 16%. Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa prin care fiscalizează această formă de venit.

Impozitare bacșiș. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat detalii legate de modul de verificare a declarării bacșișului pe bonul fiscal și de amenzile care se vor aplica.

Impozitare bacșiș.  Angajaţii care refuză să declare bacşişul riscă o amendă de până la 1.500 de lei, potrivit Stiri.TVR.ro. "Prin această ordonanţă s-a introdus o sancţiune corelativă pentru nerespectarea angajaţilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor: o amendă contravenţională de la 1.000 la 1.500 de lei aplicată salariatului care refuză prezentarea sumelor de bani", a spus Eugen Teodorovici.

Impozitare bacșiș.  La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Impozitare bacșiș.  Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali.

Impozitare bacșiș.  Eugen Teodorovici a explicat şi modalitatea de sanţionare a firmelor găsite cu bani nefiscalizaţi. La prima constatare nu se suspendă activitatea, dar se aplică amendă, a spus ministrul, care a prezentat mai multe situaţii de sancţionare a agenţilor economici.

Următoarea razie a ANAF: inspectorii antifraudă vor alerga după chelneri și cameriste

Impozitare bacșiș.  Din declarațiile ministrului de Finanțe:

- Dacă sumele înregistrate la momentul efectuării controlului sunt între 300 de lei, inclusiv, dar nu mai mult de 3%, inclusiv, din valoare înregistrată în casa de marcat la ora controlului se lasă cu un simplu avertisment şi nu se mai suspendă activitatea acelui agent economic.

- Când avem până în 300 de lei, dar mai mult de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat la momentul controlulu, fapt care se sancţionează de la 2.000 la 5.000 de lei, fără suspendarea activităţii.

- A treia situaţie: când valoarea identificată în plus este între 300 şi 1000 de lei, inclusiv, dar mai mică de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului, această faptă se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 15.000 de lei, fără aplicarea sancţiunii de suspendare a activităţii.

- A patra situaţie: pentru sume cuprinse între 300 şi 1.000 de lei, inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului, această faptă se sancţionează cu amendă de la 15.000 de lei la 20.000 de lei şi cu supendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni de zile.

- A cincea situaţie: pentru sumele mai mari de 1.000 de lei, dar mai mici de 3%, inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului, faptă care se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 25.000 de lei, fără aplicarea sancţiunii de suspendare a activităţii.

- O a şasea situaţie: când avem sume mai mari de 1.000 de lei şi mai mari de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului, amenda între 25.000 şi 30.000 de lei şi cu supendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni de zile, a explicat ministrul.