MENIU

Bacalaureat 2016 - barem Romana EDU.RO. Subiecte: rolul lecturii la uman, al jocurilor - la real

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Luni, 4 iulie, încep probleme scrise ale examenuui de Bacalaureat 2016. Prim probă, care are loc chiar luni, este cea de Limba și literatura română. Apoi, pe 5 iulie, urmează proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie proba scrisă la alegere a profilului. Rezultatele, înainte de contestații, vor fi afișate pe 12 iulie de Edu.ro.  

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Reîncep emoțiile pentru elevii care au absolvit clasa a XII-a, odată cu prima probă scrisă a BAC-ului, cea la Limba și literatura română, care are loc luni, 4 iulie.

Ministerul Educației a anunțat, duminică, ultimele vești înainte de examen. Puteți citi comunicatul pe EDU.ro.

BACALAUREAT 2016 la Romana - cele mai noi informatii, subiecte si barem în funcție de profil

- mulți dintre elevii de la uman au ales ”Moromeții” ca roman psihologic. Unii dintre ei au semnat chiar și o petiție online în acest sens. Părerea unui profesor de română despre acest subiecte de la BAC 2016 poate fi consultată aici.

- avem și baremul publicat de edu.ro după proba la română de la BAC 2016. Găsiți mai jos explicațiile profesorilor de profil care au conceput subiectele:

BAC 2016 Română scris - Barem profil real


BAC 2016 Romana - Profil uman - BAREM EDU.RO

 

- așteptăm baremul la română pentru subiectele de la BAC 2016, profil real și uman. Totuși, cele 2 articole de mai jos vă arată dacă v-ați ales cum trebuie romanele;

- am pregătit liste cu romanele despre care putea scrie elevii de la real și uman, la subiectele la romana de la BAC 2016. Romanele psihologice si cele interbelice, mai jos:

Roman psihologic. Despre ce romane puteau scrie elevii la BAC 2016 la romana

Roman interbelic. Ce romane au fost scrise în perioada interbelică

- ceva interesant despre subiectele de astăzi: ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este romanul despre care puteau scrie atât elevii de la uman, cât și cei de la real, la proba la română de la BAC 2016. Acest roman este atât interbelic, cât și psihologic. 

Ora 11: Știm ce s-a dat anul acesta la BAC -ul la romana:

Bacalaureat 2016 romana subiecte real:

- viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic;

- text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor;

- un text dintr-o piesă de teatru.


Foto: adevarul.ro

Bacalaureat 2016 romana subiecte uman:

- text la prima vedere din piesa de teatru ”Citadela sfărâmată”, de Horia Lovinescu

- caracterizare roman psihologic;

- text argumentativ despre rolul lecturii.



Foto: adevarul.ro

- la ora 11, realitatea.net va prezenta subiecte la romana de la BAC 2016. Baremul de corectare la romana la BAC 2016 ne va fi prezentat de edu.ro la ora 15;

- dacă ați părăsit sala de examen, așteptăm imagini cu subiecte la română la BAC 2016 la adresa martorocular@realitatea.net. Le vom folosi pentru a publica cât mai repede rezolvări și vom prelua sugestii și păreri de la profesori de romana din toată țara!

- Elevii primesc subiecte la Romana la BAC 2016 la ora 09. Incercam sa facem rost rapid de subiecte la real și uman și să vi le prezentăm chiar în acest articol. Până la baremul oficial EDU.RO - care apare la ora 15 - o să oferim rezolvări parțiale și păreri ale profesorilor despre cum ar fi trebuit rezolvate cerințele de la romana la BAC 2016.

- subiectele la BAC 2016 la romana nu vor fi prezentate rapid pe siteul edu.ro. Siteurile de știri vor fi cele care vor prezenta imagini si rezolvări ale subiectelor la romana, chiar inainte ca elevii sa iasa din examen după această primă probă scrisă de la Bacalaurat 2016; realitatea.net va obtine rapid subiectele la romana la BAC 2016 si le va prezenta chiar în acest articol; Așadar, vă sfătuim să salveți acest articol la favorite si sa reveniti asupra lui pe parcursul acestei zile;

- vă sfătuim să consultați comunicatul de la linkul spre edu.ro de mai sus, înainte de a merge să susțineți proba la limba și literatura romana de la BAC 2016. Le amintim elevilor ca ar face mai bine sa lase telefoanele mobile acasa, pentru a nu risca excluderea din examen.

În acest articol vă vom arăta ce subiecte au picat anul trecut și vă vom prezenta două modele de subiecte oferite de Edu.ro, pentru fiecare profil în parte. De asemenea, vă reamintim ce subiecte au picat la simularea organizată în această primăvară. E bine să le rezolvați pentru a fi pregătiți pentru ce urmează. 

BACALAUREAT 2016 Română. SUBIECTE și BAREM. Ce a picat anul trecut la uman:

Subiectul I Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Analizarea unui text numit ”Trei Generații”, de Lucia Demetrius

Subiectul II Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate

Subiectul III Bacalaureat 2015 Limba și literatura română (30 de puncte)

Relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic

Apoi, vă oferim un model de subiect:

BACALAUREAT 2016 ROMÂNĂ. SUBIECTE si BAREM Model subiecte Română - profil uman

Subiectul I cere analizarea unei poezii de Maria Bănuș.

Subiectul II presupune scrierea unui text de tip argumentativ despre necesitatea promovării diversității culturale în societatea de azi.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM: Ce se notează la proba de la limba română

Prin susținerea probei la această disciplină, candidații trebuie să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât si în ciclul superior al liceului (clasele a IX-a - a XII-a), prin raportare la conținuturile parcurse, în conformitate cu programa de examen:

1. Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare

2. Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităților de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare

3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare. La acest punct se urmărește identificarea si explicarea relațiilor dintre opere literare si contextul cultural în care au apărut acestea; argumentarea în scris și oral a unor opinii în diverse situații de comunicare; argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere.

Elevii trebuie să știe ce anume se notează la proba de la limba română

Potrivit Ministerului Educației, prin susținerea probei la această disciplină, candidații trebuie să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât si în ciclul superior al liceului (clasele a IX-a - a XII-a), prin raportare la conținuturile parcurse, în conformitate cu programa de examen:

1. Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare

2. Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităților de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare

3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare. La acest punct se urmărește identificarea si explicarea relațiilor dintre opere literare si contextul cultural în care au apărut acestea; argumentarea în scris și oral a unor opinii în diverse situații de comunicare; argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM: Iată și modele de subiecte la română, profilul real:

Subiectul I presupune analizarea unei poezii scrise de Adrian Maniu. 

Subiectul II presupune scrierea unui text de tip argumentativ despre importanța corectitudinii în asigurarea succesului profesional. 

Subiectul III cere redactarea unui eseu în care trebuie prezentată relația dintre două personaje dintr-un text narativ al lui MIhail Sadoveanu:

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM: SUBIECTE simulare Română. Clasa a XII-a

Subiecte simulare Română. La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Adrian Maniu („În seara asta”).

Subiecte simulare Română. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi.

Subiecte simulare Română. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu, scrie

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM: SUBIECTE simulare Română. Clasa a XI-a

Simulare BACALAUREAT. Subiecte simulare Română. Elevii de clasa a XI-a, la profil real-tehnologic şi vocaţional, au primit, la subiectul I, un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, text pe baza căruia au trebuit să identifice sinonime, rolul cratimei, folosirea unei locuţiuni, secvenţe care să contureze dimensiunea temporală a imaginarului poetic, motive literare, semnificaţii de figuri de stil, trăsături ale genului lirio şi comentariul primei strofe. În total, la subiectul I, au fost 9 cerinţe.

Subiecte simulare Română. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan.
La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume, într-un basm cult studiat.

Subiecte simulare Limba Română. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ liceal în care elevii susţin evaluarea (unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă).

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Matematică

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Istorie

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Geografie

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Chimie organică

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Chimie anorganică

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Fizică

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Biologie vegetală

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Biologie - Anatomie

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Informatică

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Economie

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Psihologie

Subiecte BACALAUREAT 2016. Model subiecte Logică

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM Ce urmează

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni 4 iulie, cu testul de Limba şi literatura română (proba E)a). Marţi, 5 iulie, se va desfăşura proba de Limba şi literatura maternă (proba E)b), iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele Istorie şi Matematică. Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d), este programată vineri, 8 iulie.

În funcţie de cele două criterii, candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.

Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidaţi din toate promoţiile. La proba E)b) - Limba şi literatura maternă sunt aşteptaţi peste 7.200 de candidaţi care-şi vor redacta tezele într-una din următoarele limbi: maghiară, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, turcă, italiană şi croată.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM: Calendarul examenului de Bac 2016

30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație
internațională – proba C

4 iulie2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) –
probă scrisă

12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) pe EDU.RO

12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. În perioada 13 - 15 iunie a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, prima probă (A) de acest tip din cadrul sesiunii iunie - iulie 2016 a examenului naţional de Bacalaureat.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, din totalul candidaţilor evaluaţi (113.981), 81.602 (71,59%) au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 23.029 (20,21%) - certificatul de utilizator avansat, iar 9.350 (8,20%) au primit certificatul de utilizator mediu. Acestora li se adaugă 21.143 de candidaţi care şi-au recunoscut proba cu rezultate din sesiuni anterioare.

Pentru susţinerea probei A s-au înscris 116.197 de absolvenţi. Au fost prezenţi 113.999 de absolvenţi, iar 2.198 au absentat. 18 candidaţi au fost eliminaţi întrucât au recurs la tentative de fraudă.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Bacalaureat 2016 Romana SUBIECTE si BAREM. Calendarul examenului de Bacalaureat 2016

4 iulie - Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

5 iulie - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

6 iulie - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

8 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

12 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) pe EDU.RO

12 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

13 -15 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie - Afişarea rezultatelor finale pe EDU.RO