MENIU

Azilul groazei din Mureș - Licența centrului în care s-au descoperit abuzuri şi violenţe, retrasă - Anunțul prefectului

Azilul groazei din Mureș - Licența centrului în care s-au descoperit abuzuri şi violenţe, retrasă - Anunțul prefectului

În centrul groazei de la Mureș erau cazate 30 de persoane. Dintre acestea, 13 au fost duse la UPU-SMURD Târgu Mureș și 17 au fost relocate, potrivit prefectului județului Mureș, Mara Togănel.

Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, acolo unde au fost găsite mai multe persoane în condiții improprii, la subsol, a fost retrasă, a spus, joi seara, prefectul Mara Togănel. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

„În total până acum 13 persoane au fost direcționate către UPU-SMURD Târgu Mureș. 17 persoane instituționalizate au fost relocate (...) Documentele vor fi direcționate către competentă soluționare către DIICOT Mureș. Avem persoane de la București, de la Covasna și din Târgu Mureș la decizia unor autorități și în baza unui contract de externalizare servicii între DGASPC-uri și acest centru, conform legii.

„Am avut discuții cu doamna ministru a Muncii și de îndată a retrasă (...) licența acestui centru. Până nu am avut retrasă licența acestui centru nu am putut să relocăm persoanele”, a precizat prefectul.

Potrivit ISU Mureș, s-a intervenit pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești.

La fața locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, două ambulanțe SMURD B2, o ambulanță SMURD C1 - Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

„Până în momentul de față din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecțiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparținători și alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparținând de DGASPC din municipiul Sighișoara (4 persoane) și localitățile Luduș (9 persoane) și Ideciu (3 persoane)”, potrivit ISU Mureș.

Primele imagini din azilul groazei de la Mureș

Au apărut primele imagini dintr-un nou azil al groazei, descoperit de Centru de Resurse Juridice, de această dată în județul Mureș. CRJ prezintă un raport referitor la situația descoperită la „Căruța Lu\" Min” din Bărdești, Mureș. În urma sesizării CJR, premierul Marcel Ciolacu a cerut măsuri urgente din partea autorităților, Ministerul Muncii a retras acreditarea centrului, iar procurorii au descis un dosar penal.

„Scopul CRJ nu a fost de a comunica public astăzi principalele observații, dar ca urmare a comunicării publice din partea autorităților responsabile, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări:

• Ca urmare a uneia dintre multele sesizări pe care CRJ le primește în mod constant cu privire la tratamentele inumane și degradante în care sunt ținute persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, astăzi, 27 iulie, CRJ a efectuat o vizita de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.

• echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).

• Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale

• O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor

• Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele

• La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.

• Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului

• Am colaborat cu autoritățile pe parcursul a câtorva ore

• După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.

• Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane

• Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

• Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore.

• După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis

• Am rămas la fața locului până când ne-am asigurat că toate persoanele sunt preluate în siguranță de către autorități.

• Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate.

Urmează să elaborăm un raport detaliat pe care să-l adresăm autorităților responsabile, precum și publicului, așa cum facem de fiecare dată”, transmite CRJ.

ANCHETĂ a procurorilor după ororile descoperite în azilul din Mureș

Procurorii au început o anchetă după ororile descoperite în azilul din Mureș, acolo unde șapte persoane au fost găsite la subsol.

Mai multe persoane au fost găsite la subsolul azilului din Mureș, în condiții improprii. Procurorii au fost sesizați de Poliția județeană.

Politiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil, din Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.

Mai multe articole despre:
prefect mures azil batrani subsol licenta