MENIU

Avram Iancu a început traversarea Canalului Mânecii

<p>Canalul M&acirc;necii</p>

Sportivul român Avram Iancu a început vineri cea de-a doua tentativă de traversare înot a Canalului Mânecii, el lansându-se la apă în jurul orei 3,30 dimineața de pe o plajă situată pe coasta britanică, între localitățile Dover și Folkestone, potrivit AGERPRES.

Potrivit publicației de limbă română ''Anunțul de UK'', care transmite evenimentul în sistemul ''live text'', la patru ore și jumătate de la plecare, bibliotecarul din Petroșani înoată aproape cu aceeași viteză ca la început, el înregistrând o medie de 63 de bătăi ale apei pe minut.

''Se mișcă mult mai repede decât prima dată, iar vremea este mult mai bună'', scriu reporterii publicației citate.

La 38 de ani, Avram Iancu încearcă să devină primul român care străbate înot Canalul Mânecii, după ce, la începutul lunii august a fost nevoit să abandoneze cursa spre malul francez din cauza valurilor foarte mari și a mareei foarte puternice.

''Mă simt excelent, antrenat, determinat ca niciodată. Cred că sunt în vârf de formă'', a declarat, joi, pentru AGERPRES, Avram Iancu. El a adăugat că pentru acest eveniment s-a antrenat intens, în forță, și singura problemă ar putea interveni în derularea acestei provocări rămâne starea vremii.

Înotătorul este asistat în cursă din barca ''Louise Jane'' de către antrenorul său Ioan Cordea și de soția sa. Chiar dacă temperatura apei mării fusese cotată joi la circa 16 grade Celsius, sportivul trebuie să înoate doar în slip și o cască pe cap.

Antrenorul său a estimat că traversarea Canalului ar putea dura între 13 și 17 ore, timp în care Avram Iancu va parcurge înot circa 40-42 de kilometri. El ar trebui să ajungă pe coasta franceză a Canalului Mânecii în zona Cap Gris-Nez, aflată la cea mai mică distanță față de malul englez.

În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile mai arată că din șase înotători, pregătiți după toate regulile vieții sportive, doar unul reușește să câștige această confruntare cu natura. Încercarea sportivului român este susținută financiar de fabrica de înghețată Diany din Baia Mare.

Mai multe articole despre:
inceput Canalul Mânecii Avram Iancu a traversarea