MENIU

Avocatul Poporului atacă modificările la Codul Penal, legate de folosirea ca probe a interceptărilor făcute de servicii - Document

Avocatul Poporului atacă modificările la Codul Penal, legate de folosirea ca probe a interceptărilor făcute de servicii - Document

Avocatul Poporului - Renate Weber a atacat legea care permite folosirea ca probe a interceptărilor făcute de servicii în cazul mai multor infracțiuni. Documentul a fost trimis către Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului a transmis, miercuri, o obiecție de neconstituționalitate privind legea aprobată săptămâna trecută de Camera Deputaților, care a reintrodus posibilitatea folosirii ca probe a interceptărilor făcute de serviciile de informații în cazul mai multor infracțiuni. Legea, aflată abia de marți în termenul pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, a fost criticată și de magistrații Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, care au decis, de asemenea, să sesizeze Curtea Constituțională în privința proiectelor de lege prin care se aduc modificări Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Demersul Avocatului Poporului se adaugă celui de la Înalta Curte de Casație și Justiție, reiterând demersul de a ataca legile care aduc modificări Codului Penal și Codului de Procedură penală.

ÎCCJ a sesizat la Curtea Constituţională modificările din Codul Penal de eliminare a pragului pentru abuzul în serviciu

Deputații au votat acum o săptămână, cu majoritate de voturi, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, din care a fost eliminat controversatul amendament introdus pe 29 martie de senatori legat de pragul pentru abuzul în serviciu.  Tot atunci a fost votat și proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, în Camera Deputaților,  cu 168 de voturi pentru, 75 contra, 20 de abțineri și 7 nu au votat. Modificarile au stârnit controverse prin reintroducerea posibilității folosirii înregistrărilor obținute de serviciile de informații.

Avocatul Poporului a transmis miercuri argumentele pentru neconstituționalitatea articolului respectiv într-o adresă către Curtea Constituțională.