MENIU

Călătoria cu avionul supersonic va deveni curând ceva obișnuit

Avionul supersonic este o alternativă mult mai rapidă a celui clasic. Ca să înțelegi mai bine, acesta este mai rapid chiar și decât viteza sunetului. În plus, călătoriile cu acest avion revoluționar ar putea deveni realitate mult mai repede decât crezi tu.

Avioanele convenționale operate de companiile aeriene actuale de zbor au ca limită de viteză 1000 de kilometri pe oră, asta pentru a economisi combustibil. Însă, având în vedere că avionele supersonice pot atinge chiar și viteza sunetului, adică peste 1200 de kilometri pe oră, viteza nu ar mai reprezenta o problemă.

De asemenea, foarte multe startup-uri investesc în dezvoltarea acestui nou tip de avion revoluționar. De exemplu, startup american Hermeus vrea să construiască un avion care poate atinge viteza incredibilă de 4.800 km/h. Astfel, o călătorie cu avionul de la New York la Londra, ar putea fi realizată într-un timp record de 90 de minute.

Un alt startup, Aerion Supersonic, vrea să construiască un avion supersonic cu o capacitate de 12 pasageri care ar urma să călătorească în aer la viteza de 1.600 km/h. Încercările celor de la Aerion chiar ar putea avea succes.

Pe lista companiilor care vor să construiască cel mai performant avion supersonic se află și Boom, care a adunat deja 141 de milioane de dolari din investiții. „Banii ar fi suficienți pentru construirea unui avion de 55 de locuri care să zboare la cu o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului”, spun reprezentanții Boom.

Care sunt dezavantajele unui avion supersonic

Călătoria cu avioanele supersonice va deveni în curând accesibilă pentru toți pasagerii. În plus, tehnologia ar fi ideală, mai ales în cazul zborurilor pe distanțe foarte mari. Însă, acesta vine la pachet și cu câteva aspecte negative.

Potrivit mai multor studii, avioanele supersonice nu ar respecta standardele de mediu. De asemenea, există și îngrijorări legate de poluarea fonică. „Un boom sonic, zgomotul puternic produs de un avion care depășește viteza sunetului, ar putea ajunge să se producă odată la fiecare cinci minute în zonele cu trafic aerian ridicat”, potrivit cercetătorilor.

Sursă

Mai multe articole despre:
zbor avion avion supersonic