MENIU

Aviatorii militari, plătiţi la nivelul unei stewardese

Aviatorii militari, plătiţi la nivelul unei stewardese

Aviatorii militari plătiţi la nivelul unei stewardese! Foştii piloţi ai Armatei se plâng că Executivul a schimbat modul de calcul al pensiilor, astfel încât să nu mai fie luate în calcul orele de zbor. Astfel, după noua formulă, piloţii de pe avioanele Hercules spun că primesc jumătate din pensia unui aviator civil şi la fel de mult ca o stewardesă. 

Piloţi care au avut misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo spun că sunt plătiţi acum ca şi cum ar fi stat doar la sol. Orele de zbor nu mai sunt luate în calcul la stabilirea pensiei, în urma unei Ordonanţe aprobate în decembrie anul trecut.

Concret, spun piloţii militari, pensiile lor ar fi reduse la aproximativ 6.500 de lei, în condiţiile în care un fost pilot civil câştigă 13 mii de lei. Deşi condiţiile de muncă au fost diferite.

"În cazul de faţă, putem fi personal nenavigant, să fim la sol vom avea aceeaşi pensie. Sunt probleme mari în unităţile de aviaţie, atât de transport, cât şi de vânătpare, lumea refuză să mai zboare pentru că oricum nu se plătesc orele de zbor la pensie", a afirmat Mihai Curelaru, fost pilot militar.

Casa de pensii a Ministerului Apărării confirmă că orele de zbor nu mai sunt luate în calcul la stabilirea pensiei. "În conformitate cu prevederile art. 28 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, primele aferente orelor de zbor ale militarilor aviatori nu sunt luate în calcul atunci când se stabileşte valoarea pensiei, întrucât reprezintă venituri cu caracter nepermanent", scrie în răspunsul oferit la solicitarea Realitatea Tv.

Concret, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în decembrie anul trecut, Guvernul a eliminat primele din baza de calcul a pensiilor. Nu este vorba despre primele de Paşte sau Crăciun, ci despre orele de zbor, care sunt trecute pe statul de plată cu denumirea "prime orare de zbor". Foştii piloţi militari spun că Ordonanţa aprobată de Guvern în decembrie îi afectează inclusiv pe paraşutişti, dar şi pe scafandri, cărora nu le mai sunt luate în calcul orele de scufundări.

Potrivit Casei de Pensii a Ministerului Apărării, pensia medie a unui fost cadru militar este de 2.800 de lei, iar numărul total al pensionarilor din sistem este de 75 de mii. Până la această dată, 26 de mii de pensionari militari au trimis cereri de recalculare a pensiilor.

Mai multe articole despre:
pensii stewardese aviatorii militari ore de zbor