MENIU

Avertismentul specialiștilor. România s-ar putea confrunta cu suprapunerea valului 4 cu valul 5 al pandemiei

Sistemul sanitar, dat peste cap de pandemie. Foto/Inquam Photos/Octav Ganea

Românii nu au pur şi simplu cum să evite un nou val de pandemie, cel de-al cincilea, în condiţiile în care rata de vaccinare în rândul persoanelor eligibile abia depăşeşte 40%, a avertizat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

„Presiunea e uriaşă, acest val 4 nu a trecut şi mesajul nu poate fi acela că ne putem relaxa cu toţii. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar azi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani. Cu această rată suntem clar expuşi unui viitor val pandemic, Noi putem să ne punem speranţe că o să se termine odată cu valul 4, dar vă spun că nu o să se termine în România. La 43% rată de vaccinare nu are cum, nici la 60%”, a precizat ministrul, scrie adevarul.ro

În acest context, oficialul a îndemnat din nou populaţia să se vaccineze. „Din ce vedem azi şi în Occident, putem trage nişte concluzii. Se pare că toţi vom fi imunizaţi, într-un fel sau altul, pe cale naturală, o soluţie nedorită, pentru că e după trecerea printr-o boală total imprevizibilă, ori prin vaccinare, o soluţie mai convenabilă şi corectă medical”, a adăugat ministrul.    „Când s-a introdus Certificatul verde au fost cozi la vaccinare“  Dacă nu vom înţelege să ne vaccinăm anti-COVID, valul 5 care a început să se manifeste în vestul Europei va fi în curând şi în România şi se va suprapune peste cel deja existent, agravând şi mai mult situaţia.  „Uitaţi-vă ce este în vestul Europei în care sunt vaccinaţi peste 80%, valul 5 începe să se manifeste. Sunt 50.000 de noi îmbolnăviri în Germania. La noi întotdeauna valul a ajuns cam cu 3-4 săptămâni mai târziu decât în Vest. Diferenţa ar fi că la ei valul 5 este la persoanele vaccinate majoritar, prea puţin la cele nevaccinate, pentru că nu prea mai sunt. La noi va fi la cele nevaccinate în primul rând şi o parte din cele vaccinate, diferenţa fiind că cele nevaccinate vor ajunge în spital, iar persoanele vaccinate vor face forme uşoare şi stau acasă”, a explicat prof.dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase. 

Ceea ce înseamnă practic că nu vom mai distinge un val de altul. „Va mai scădea numărul de cazuri, iar în decembrie, posibil, va începe din nou să crească din cauza valului 5”, a avertizat acesta.   

Vaccinarea este esenţială, a punctat el: „Trebuie accelerată neapărat. S-ar putea ca introducerea Certificatului verde să accelereze vaccinarea, aşa cum a fost peste tot în Vest. Când s-a introdus Certificatul verde, au fost cozi la vaccinare. Şi-a dovedit utilitatea peste tot pe unde a fost introdus”. Iar restricţiile care sunt impuse deja, respectiv distanţare şi purtatul măştii, să se respecte, mai spune medicul infecţionist.