MENIU

Avertismentul din 2016 pe care nimeni nu l-a luat în calcul: "Au continuat să ia credite!"

Veste proastă pentru românii cu credite în lei! RATE MAI MARI, la începutul lui 2017

O prognoză a ING Bank, realizată în septembrie 2016, arata că indicatorul ROBOR la 3 luni, care se afla atunci la o valoare minimă de dpar 0,8%, ar putea urca la 2,5% în 2017, apoi la 3% în 2018, lucru care ar însemna o creştere substanţială a costurilor la creditele pentru consum acordate în lei populaţiei. Din păcate, românii nu au luat în calcul avertismentul economiştilor şi au continuat să se împrumute, crezând că dacă iau credite în moneda în care primesc salariu nu mai au niciun risc.

ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei.

Anul trecut, ROBOR a scăzut sub 1% şi ajungând chiar şi la 0,6%, astfel că s-au creat condiţiile pentru ieftinirea împrumuturilor, în special a celor în lei la care dobânda este variabilă.

În urmă cu cinci ani (pe 1 martie 2011), ROBOR era la nivelul de 6,3% pe an, iar după trei ani de oscilaţii a coborât la 2,3%; apoi a încheiat anul 2015 la un nivel puţin peste 1% şi în martie 2016, a ajuns la mai puţin de 0,8%.

Dacă ROBOR ar reveni la 3%, atunci rata la un credit de nevoi personale ar creşte cu 7%, conform calculelor făcute de adevarul.ro.

Mai exact, la un împrumut pe cinci ani de 10.000 de lei, unde rata lunară este acum de 210 lei, în 2018 această rată ar ajunge la 225 de lei, dacă s-ar împlini prognoza economiştilor de la ING Bank.

De asemenea, analiştii financiari au recomandat în primăvara anului trecut, când ROBOR ajunsese la minime istorice, contractarea de credite noi care să nu fie pe perioade mai lungi de 1-2 ani, tocmai pentru a evita riscul unei eventuale scumpiri.