MENIU

Avertismentul cercetătorilor. Planeta, într-un pericol fără precedent

Poluarea aerului este una dintre cele mai probleme cu care ne confruntăm la momentul actual și care ucide în jur de trei milioane de oameni în fiecare an. Însă, ceea ce este și mai grav este că aproximativ 75% dintre aceste cazuri au loc în Asia, potrivit unui studiu.

Din cauza poluării atmosferice mulți oameni se confruntă cu boli cardiace sau pulmonare, precum și cu alte afecțiuni serioase, care pe termen lung au un impact devastator asupra sănătății.

„Accidentele vasculare sau atacurile de cord sunt responsabile pentru aproape 75% din decesele cauzate de poluare", susține autorul studiului, Jos Lelieved, om de știință în domeniul atmosferei la Institutul de Chimie Max Planck din Germania. „Celelalte 25% sunt cauzate de boli respiratorii și cancer la plămâni".

Câte dese cauzează poluarea la nivel mondial

O echipă de cercetători Institutul de Chimie Max Planck din Germania, condusă de Jos Lelieved a reușit să estimeze numărul morților premature cauzate de poluare.

În acest demers ei s-au folosit de datele furnizate de sateliții care înregistrează calitatea atmosferică globală, dar și de statisticile realizate de specialiștii în sănătate.

„În total, poluarea atmosferică, cauzată atât de particulele fine, cât și de micșorarea stratului de ozon, cauzează 3,3 milioane de decese premature pe an, în toată lumea", a declarat Lelieveld.

De asemenea, studiul mai arată că în China mor anul aproximativ 1,4 milioane de oameni, în India 650.00, în Statele Unite 55.000 iar la nivelul întregii Europe, aproximativ 180.000.

Cât despre sursele de poluare, oamenii de știință spun că cel mai periculos este focul, pe care oamenii îl fac pentru a-și încălzi locuințele sau pentru a găti, arzând lemne sau cărbuni. Mai exact, aceste focuri sunt cauză o treime din decese.

Situația privind poluarea la nivel mondial este alarmantă, iar cercetătorii avertizează că dacă nu se vor lua măsuri, rata de decese se va dubla până în 2050.

Sursa

Mai multe articole despre:
boli poluarea decse