MENIU

Avertisment OMS: Pandemia se va încheia DOAR când 70% din populația lumii va fi imunizată. Câți europeni au primit prima doză de vaccin

Când va fi depășită pandemia

Organizația Mondială a Sănătății a reamintit că, pentru depășirea pandemiei, este necesar ca populația din întreaga lume să beneficieze de vaccinuri, astfel încât să se imunizeze cel puțin 70% din total. Organizația și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu noile variante ale coronavirusului, în special cu cea indiană, care sunt mult mai contagioase. 

”Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a declarat , vineri, directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga. 

Reprezentantul organizației a deplâns ritmul prea lent al vaccinării, inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare.
”Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (indiană - n.red) este mai contagioasă decât varianta B.117 (britanică), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă”, a adăugat acesta.
Directorul regional al OMS a subliniat însă că, în prezent, serurile apărute pe piață sunt eficiente și împotriva noilor mutații și a făcut apel la accelerarea vaccinării pentru a pune capăt acestei pandemii care durează ”mai mult timp decât ne aşteptam”
"În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială. Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios”, a adăugat Kluge.

Chiar şi astăzi, ”timpul joacă împotriva noastră. Trebuie să accelerăm campania de vaccinare, trebuie să creştem numărul de vaccinuri”, a mai spus reprezentantul OMS.

OMS critică dur lipsa de solidaritate a țărilor bogate în pandemie: ”Lumea este în apartheid al vaccinului!”

Potrivit Organizației, în cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, 26% din populaţie a primit prima doză de vaccin anti-Covid. În Uniunea Europeană, 36,6% din populaţie a primit cel puţin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenţi au primit și rapelul, notează Agerpres.