MENIU

Avertisment dur al agenției de rating Fitch privind bugetul României

Fitch arată că cele 29 de bănci reunesc active de 47.000 de miliarde de dolari şi ar putea avea nevoie de capital suplimentar în valoare de 566 miliarde de dolari pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului de aproximativ 10%

Avertisment dur din partea agenției de rating Fitch. Proiectul de buget al României nu reușește să elimine incertitudinea fiscală. Suntem sceptici asupra faptului că ținta de deficit de 2,6% va fi atinsă, spun analiștii instituției.

Aceștia precizează că în mod curios, proiectul de buget 2019 pare să omită veniturile aduse de noua taxă bancară, iar noile impozite riscă să dăuneze credibilității politicilor publice și să compenseze beneficiile potențiale.

Bugetul publicat de Ministerul Finanțelor Publice la 31 ianuarie vizează o reducere a deficitului bugetar  la 2,6% din PIB, de la 3,0% în 2018. Aceasta ar însemna o înăsprire fiscală moderată și un pas spre consolidarea finanțelor publice și reducerea dezechilibrelor economice.

Opinia Consiliului Fiscal referitoare la proiectul de Buget pe 2019

Scenariul de creştere economică ce fundamentează construcţia bugetară apare drept excesiv de optimist, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro şi probabilităţii în creştere de încheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global, se arată în opinia transmisă marţi de Consiliul Fiscal referitoare la proiectul de Buget pe 2019. În plus, adoptarea intempestivă a unor măsuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei, este de natură să amplifice riscurile externe. În acest context, menţinerea ipotezei de accelerare a creşterii economice reale la 5,5% în 2019 apare drept surprinzătoare şi, în opinia Consiliului fiscal, nejustificată.

Mai multe articole despre:
avertisment Agenția de rating Fitch