MENIU

Avertisment pentru Guvern: România pierde teren în atragerea investițiilor, în fața altor state

<p>Investiții</p>

Guvernul trebuie să ia măsuri pro-business dacă vrea ca România să rămână atractivă din perspectiva investițională, comparativ cu alte state din regiunea Europei de Est. Avertismentul aparține unei renumite firme de consultanță.

Competiția pentru atragerea investițiilor străine se încinge, pe măsură ce tot mai multe state europene adoptă măsuri fiscale pentru stimularea acestora.

Doar în 2017 și 2018, opt țări au decis reducerea impozitului pe profit, astfel că avantajul dat României de cota de 16% nu mai este suficient, avertizează experții Deloitte România.

În aceste condiții, țara noastră trebuie să adopte alte măsuri favorabile investițiilor. Chiar și în noul context, cota din România rămâne una din cele mai scăzute din UE (a șasea cea mai mică), dar țări vecine precum Ungaria și Bulgaria au rate semnificativ mai reduse, respectiv 9% și 10%, se arată într-un studiu Deloitte.

Țările cu cele mai mici cote de impozitare pentru companii sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, însă doar pentru firmele mici) și România (16%).

"Deciziile de reducere a impozitului pe profit adoptate aproape simultan, în 2017 și 2018, de opt state membre reprezintă o schimbare substanțială de abordare. Până anul trecut, țările membre, în marea lor majoritate, au tratat cu precauție reducerile de taxe. Mai mult, este de așteptat că trendul să continue și în anii următori, având în vedere declarațiile oficiale din câteva state membre, precum Franța, Polonia sau Belgia", spune Dan Badin, partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice Deloitte România.

În acest context, devine evident că România nu mai poate conta la fel de mult pe avantajul unei cote reduse, ca stimul pentru atragerea investițiilor și va trebui să se concentreze pe alte politici favorabile mediului de afaceri, cum ar fi predictibilitatea legislativă, stabilitatea, reducerea birocrației, dezvoltarea infrastructurii și instruirea forței de muncă, arată expertul Deloitte.

Din analiza Deloitte mai reiese faptul că în ultimii 6 ani (din 2013 până în prezent) 13 state membre au operat reduceri de taxe pe profit, în timp ce doar trei au decis creșterea acestor taxe (Grecia în 2015, Slovenia în 2017 și Lituania în 2018).

Principalul motiv pentru reducerea taxării companiilor este legat de competiția la nivel internațional pentru atragerea investițiilor străine, mai ales după semnalul dat de SUA prin reducerea cotei de la 35% la 21%.

Mai multe articole despre:
Deloitte studiu Deloitte