MENIU

Avertisment de ultimă oră pentru utilizatorii Whatsapp: Nu deschideți acest mesaj!

Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT) îi avertizează pe utilizatorii serviciului de mesagerie WhatsApp că sunt vizați de o campanie de phishing și oferă câteva recomandări menite să-i protejeze pe aceștia de astfel de escrocherii.

Scopul acestei campanii de phishing, potrivit specialiștilor, este de a-i determina pe utilizatori să se aboneze la diferite servicii taxate prin SMS, să instaleze malware pe dispozitivul mobil sau să comande anumite produse „minune” de slăbit în timp record.

Astfel, utilizatorul primește un mesaj pe contul de Whatsapp în care i se transmite că serviciul de mesagerie va fi taxat cu 0,01 dolari pentru fiecare mesaj trimis și este îndemnat să acceseze un link pentru a confirma profilul și pentru a continua să folosească aceste serviciu gratuit.

În continuare, accesarea butonului „Începeți verificarea” conduce la o nouă pagină web cu instrucțiuni, unde se cere accesarea contactelor și indicarea a 15 prieteni activi pe Whatsapp pentru ca profilul să fie "validat".

Pentru a nu cădea victime unor astfel de escrocherii, utilizatorilor li se recomandă să:

- fie suspicioși dacă primesc un SMS sau un apel telefonic de la o companie care solicită informaţii personale.

- Atunci când navighează pe web să se asigure că folosește o conexiune securizată prin HTTPS.

- Să aibă grijă dacă accesează o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică.

- dacă este disponibilă, să instaleze o soluție antivirus.

 

Mai multe articole despre:
aplicaţie avertisment phishing whatsapp