MENIU

Avalanşă de cereri de renunţare la titlul de doctor după dezvăluirile din presă

Nouă persoane au cerut să rămână fără doctoratul obţinut la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul". Opt dintre ele l-au obţinut sub coordonarea fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI, scrie România Curată, citată de News.ro.

Cei nouă, toţi avându-l ca îndrumător pe Gabriel Oprea, au cerut să renunţe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Şercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, cu probe, în cadrul unor investigaţii de presă. Ministerul Educaţiei susţine însă că nu a fost respectată procedura, astfel înct cererile nu au fost soluţionate.

Informaţia privind numele celor care au făcut cereri de renunţare la titulatura de doctor se regăseşte într-un răspuns al Ministerului Educaţiei la o solicitare transmisă de romaniacurata.ro, după ce, cu mai mult timp în urmă, Academia Naţională de Informaţii a postat pe site un comunicat prin care a anunţat că a fost finalizată activitatea de evaluare a respectării standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat şi că nouă absolvenţi vor să renunţe la titlul de doctor.

“Pe parcursul analizei, Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale”, a arătat Academia Naţională de Informaţii.

Comunicarea instituţiei a lăsat loc suspiciunilor în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei declarase încă din martie că nu se poate renunţa la titlul de doctor, scrie România Curată, care precizează că solicitarea către Ministerul Educaţiei a fost transmisă în 18 iunie, răspunsul fiind primit în 7 iulie.

"În absenţa procedurii prevăzută de OUG nr. 94/2014 la.art. 12, alineatele (7^1) şi (7^2), cererile celor 9 persoane nu au putut fi soluţionate. Prin adresa de răspuns, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a atenţionat Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” asupra posibilităţii de retragere a titlului de doctor, conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.481/24.03.2016", se mai arată în răspunsul ministerului.

Jurnaliştii de la România Curată citează şi declaraţiile făcute de Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei, în momentul în care procurorul general interimar al României (la acea vreme), Bogdan Licu, a anunţat că renunţă la titlul de doctor.

“Am primit o cerere venită dinspre ANI pentru că dumnealui a depus-o acolo şi ANI a direcţionat-o către MENCS. Cererea a fost primită de la ANI pe 10 martie. La momentul acela şi în acest moment nu există cadrul legal explicit pentru a răspunde solicitării domniei sale“, preciza în martie Mirabela Amarandei.

Mai multe articole despre:
Gabriel Oprea doctorate plagiate