MENIU

Autostrada Târgu Mureş-Iaşi ar putea rămâne un vis. Surse oficiale: proiectul e nerentabil

Banca Europeană de Investiţii le-a cerut oficialilor români să analizeze altă legătură rutieră rapidă între Ardeal şi Moldova, întrucât  studiile de trafic nu justifică autostrada Târgu Mureş - Iaşi (A8), au declarat pentru economica.net surse din Ministerul Transporturilor.

"BEI nu este convinsă că poate finanţa A8, care ar costa nouă miliarde de euro. A cerut să ne gândim la alternative,”au declarat sursele citate  

De asemenea, în ianurie a încetat şi contractul privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău din A8, semnat în 2015, pentru că, timp de un an, nu s-a desfăşurat nicio activitate în baza sa.

Contractul pentru Târgu Mureş - Ditrău se afla şi în atenţia procurorilor DiNA, după ce Curtea de Conturi a sesizat că nu rezultă clar de ce aceeaşi firmă ar urma să încaseze din nou bani cam pe acelaşi analize pe care le-a făcut în 2010.

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime de 310 kilometri, este estimat la 4,07 miliarde de euro în Master Planul General de Transport. Studiile de fezabilitate realizate anterior, special pentru acest proiect, indicau însă un cost de nouă miliarde de euro, scrie economica.net. 

În contextul discuţiilor cu finanţatorii internaţionali, Ministerul Transporturilor a anunţat, în decembrie 2017, o altă legătură între Ardeal şi Moldova, pe ruta Braşov – Bacău.