MENIU

Autostrada Moldovei, uitată în proiectul de buget. "S-a depășit linia roșie"

O lege adoptată în Parlament la finalul anului trecut obligă Ministerul Transporturilor să finanțeze an de an etapele pentru realzarea ,,Autostrăzii Unirii", ce va face legătura între Târgu Mureş, Neamţ, Iaşi și Ungheni.

După publicarea proiectului de buget pe 2019, Opoziția acuză  că Autostrada Moldovei nu este finanțată anul viitor.

Deputatul PNL Marius Bodea atrage atenția că neincluderea sumelor de bani în bugetul pe anul 2019 pentru finalizarea documentațiilor pentru autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș, deși există o lege care prevede explicit acest lucru, echivalează cu o "declarație de război a PSD-ului cu cei 4.5 milioane de locuitori din Moldova".

"Dacă această stare de fapt se menține, iar amendamentele pe care le voi înainta pentru includerea sumelor necesare în buget pentru finalizarea documentațiilor pentru autostradă vor fi respinse, cred că trebuie să recurgem la cele mai radicale gesturi pentru ca ne-a ajuns cuțitul la os!

Milioanele de oameni din Moldova care plătesc taxe și impozite, sutele de mii de întreprinzatori mici, medii și mari din regiune trebuie să ia în calcul soluția ultimă: greva fiscală! Este o măsura ultra-radicală, însă actuala formă de buget pur și simplu ignoră așteptările noastre!

În acest moment, cu acest buget, Moldova este complet scoasă de pe harta investițiilor, complet abandonată. În această situație, de ce să plătim miliarde de euro anual taxe, iar în schimb să primim din partea lui Dragnea, Vâlcov și Dăncilă sfidare și dispreț? Îmi măsor bine cuvintele. Știu că o astfel de abordare este radicală, însă nu putem continua la nesfârșit așa. Sper ca în al 12-lea ceas parlamentarii PSD-ALDE din Iași să se trezească și să lupte pentru binele Iașului și binele Moldovei!", a spus Marius Bodea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 29 noiembrie, într-o ceremonie publică, Legea privind ,,Autostrada Unirii", ce va face legătura între Târgu Mureş, Neamţ, Iaşi și Ungheni.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că de acum înainte Guvernul României are obligaţia de a face această autostradă care leagă două regiuni istorice - Moldova şi Transilvania - şi a avertizat că a face altfel înseamnă a încălca legea.

"Avertizez Guvernul că în bugetul pe 2019 trebuie să fie alocate fonduri pentru Autostrada Unirii. Nu trebuie să uităm că există şi sprijinul declarat al UE pentru acest proiect. Voi urmări cu atenţie demersurile Guvernului", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a arătat că această lege consfiinţeşte obligaţia statului român de a construi o autostradă care să lege cele două provincii istorice.

"Am ales să organizez o ceremonie publică, într-un loc plnă de simboluri, Sala Unirii de la Cotroceni, pentru a transmite un mesaj clar: la 100 de ani de la Unire, guvernanţii au OBLIGAŢIA de a face unirea reală", a precizat Iohannis.

Mai multe articole despre:
autostrada unirii autostrada moldovei