MENIU

Austeritatea din 2018, îmblânzită pentru bugetarii de lux. Proiectul, aprobat de Senat

Senatorii au aprobat miercuri Ordonanţa de urgenţă care limitează cheltuielile publice anul acesta, dar au adus mai multe amendamente care exceptează de la restricțiile legii anumite categorii de bugetari. Proiectul ajunge în Camera Deputaților, for decizional.

Actul normativ în vigoare stabileşte că bugetarii nu primesc anul acesta tichete cadou, indemnizaţie de hrană sau vouchere de vacanţă şi nici nu se fac angajări pe posturile vacante.

Senatorii au adus o serie de amendamente "Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene".

Comisiile de specialitate ale Senatului propun mai multe excepții la "austeritatea" bugetară din 2018. O astfel de excepție a fost propusă de senatorul Claudiu Manda pentru angajații din SRI. Astfel, "pentru Serviciul Român de Informații, se decontează servicii turistice prestate de unități aflate pe teritoriul României, efectuate în perioada concediului de odihnă", potrivit raportului din comisii.

Alte categorii exceptate de la tăierea de tichete de vacanță, potrivit unui amendament din Senat: personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din penitenciare și personalul civil din instituțiile de apărare și ordine publică.

Și articolul de lege prin care se interzice cumpărarea sau închirierea de autoturisme este amendat de senatori: se va permite închirierea de mașini pentru vizitele oficiale ale delegațiilor străine.

Un alt amendament care limitează drastic OUG 90/2017: Prevederile Ordonanței de urgență NU se aplică autorităților publice autonome cu atribuții de reglementare, la propunerea senatorului UDMR, T. Barna. În această categorie intră ANRM, ANRE, ASF, ANCOM.

Mai multe articole despre:
austeritate oug 90 oug 90/2017