MENIU

Au apărut cireşele la piaţă. Ai cumpărat? Iată de ce e bine să mânănci aceste fructe

Deşi sunt fructe foarte sărace în calorii, cireşele au un conținut bogat de fitonutrienți. Culoarea roșie este dată de antociani, care conferă cireșelor proprietăți antioxidante. De asemenea, aceste fructe sunt și o importantă sursă de vitamina A, vitamina B, vitamina C, acid folic, fier, magneziu și potasiu.

Iată, deci, câteva motive pentru care e bine să mănânci cireşe cât mai des:

1. Reglează tensiunea arterială - Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod natural. Potasiul echilibrează echilibrul fluidelor din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. De aceea, studiile au arătat că persoanele care consumă alimente bogate în potasiu, așa cum sunt și cireșele, nu suferă de hipertensiune.

2. Combat cancerul - cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună acționând eficient în lupta împotriva cancerului. În plus, studiile preliminare sugerează că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, dar împiedică și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau ciresele amare.

3. Ajută la îmbunatățirea somnului - cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului. Această substanță este esențială și pentru sistemul imunitar, dar încetinește și procesul de îmbătrânire.
Voluntarii unui studiu efectuat in Glasgow care au băut doar 30 grame de suc concentrat de cireșe dimineața și seara au dormit mult mai profund. Autorul acestui studiu, Glyn Howatson, Ph.D. a declarat că melatonina din cireșe se absoarbe mai bine decât cea din alte suplimente care conțin acest hormon.

Sursa: frunza-verde.ro